img_1722
Kuva: Eero Kinnunen

Varkaus (tai Warkaus, jos satut kysäsemmää nuilta vanahoelta parroilta) on se pikkune kylä siellä Savon mehän keskellä. Ne harvat, jotka paekan tietää, kysyvät alakuun, että onko siellä se tehas. Ja ohan siellä. Iso ja ruma, ja haesoo pahalta.

Sitähän ne on pamput ollu sulukemassa jo vuosia. Torilla turistaankin, että työpaekat män mut haju jäi. Olisivat vieneet sennii mukanaa.

Juuri mittään muuta kukkaan ei Varkauesta koskaan muistakkaa, eikä ihme. Moottoritien remppasivat vuan siks, että piäsöö noppeemmin puahtamaan meijän ohi. Jos multa kysytää, niin saesivat poestoo nuo noppeusrajotukset siitä kokonaan, niin hoetuis ohitus vieläkin sukkelammi.

 

Urheilupuolella Varkauven ylypeys on tietennii Warkauden Pallo 35, eli WP 35. Jiäpallomestaruuksia on vaekka muille jakkoo.

Tosin, eihän myö nyt ennää mittää voeteta. Etelän uutisii piästii pari vuotta sitte, kun oltiin hävitty kaekki pelit pari vuotta putkeen. Ol kuulemma iha ennätys. Edelline voitto taetaa olla tuolta vuoskymmenen alakupuolelta.

Luojan lykky, ettei jiäpalloa pelata missään tosissaa, niin voijjaan aena kehuskella, että meillä pelataan piäsarjoo.

 

Työttömänä taetaa olla joka neljäs asukas, mikä sekkii lienöö ennätys. Siihen nähen kaapungilla tapahtuu aika vähän, vaekka juoppoja kyllä riittää.

Aina välillä tulloo vipinää, ku joku ottaa panttivankeja ja poliisit tulloo Kuopijosta palattamaa järjestyksen. Matka kestää kuitenni niin kauva, että ussein se pyssymies on jo ehtinnä kyllästymmää ja sammumaa viinapäissää.

Sairaala on vielä pystyssä, mut ei siellä mittään vikoja hoijella. Arvaaskeskuksen nimellä tunnetaan, minkä takia onkin parempi pyssyy vua kaakana, etennii jos on oekeesti jottai vialla.

 

Sairaalan takana seisoo Puurtilan silta, joka joskus ol Suomen korkein lajissaa. Hyppyrinä se tunnetaa, koska moni on sen laelta hypänny, ku alakaa nupista kiristämmää. Paekallislehti yritti joskus laskee, montako hyppööjää sieltä on ponnistana viimesen hyppysä, mut eivät jaksaneet laskee niin isoja lukuja.

Onhan sitä mietitty, kannattasko se silta kattoo, jottei kukkaan sieltä hyppäis. Mut kuhan huasteloovat. Metrin kaije ja kolomenkymmenen metrin puvotus. Ehkä ne miettii herrat, että pittää kylässä olla ies yks paekka, joka toimii oekee, jos tarvetta ilimenöö.