Ollaan rehellisiä. On aivan sama, puhummeko ylioppilaskuntien automaatio- vai pakkojäsenyydestä. ”Automaatiojäsenyys” on sievä sana yhdelle ylioppilasliikkeen tabuaiheista – aivan kuten riviopiskelijaakaan ei saa sanoa riviopiskelijaksi, paitsi silloin kun opiskelija-aktiivit laulavat liittokokousbussin humalassa: ”Rivari maksaa, paarlevuu”.
Aktiiveja ohjaa paitsi aito into toimia jokaisen opiskelijan paremman huomisen puolesta, myös pelko siitä, että joku riviopiskelijoista huomaa, kuinka kivaa se on. Siksi emme mielellämme myönnä, että jonkun on nimenomaan pakko maksaa kohtuullisen suppean aktiivijoukon lysti.

Mutta kaikki lysti loppuu aikanaan. Tässä lehdessä kerrotaan, kuinka pakkojäsenyyden loppu yllätti ruotsalaisylioppilaskunnat housut kintuissa.
Suomessa opetusministeri vakuuttaa vielä, ettei muutoksia ole luvassa. Silti esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluiden laajentaminen amk-opiskelijoiden käyttöön asettaa kyseenalaiseksi vähintään sen, miksi amk-opiskelijakuntiin ei ole pakko kuulua. Vaikkei pakkojäsenyydestä vielä haluttaisi puhua, niin kohta on.. no, tiedätte mikä.

Rakkaat rivarit. Ennen tähän lehteen päättyvää päätoimittajuuttani olin yksi teistä. Maksoin palkkaa ihmisille, jotka olin nähnyt viimeksi fuksivuoden infossa ja joilla oli ainakin näennäisesti vähän vaikutusta elämääni.
Te puolestanne olette näiden kahden ja puolen vuoden aikana maksaneet minulle kolme ulkomaanmatkaa, parit tosi kivat avokkaat sekä monta ravitsevaa lounasta Ilokivessä. Kiitos niistä, on ollut mukavaa. Tiedän kyllä, ettei teillä ollut vaihtoehtoja, mutta samalla uskon tehneeni lehteä, jossa on haluttu ajaa nimenomaan teidän asiaanne. Myös seuraava päätoimittaja tekee varmasti parhaansa.

Jokainen saa kutsua jäsenyyttään millä etuliitteellä haluaa, mutta ainakin itse rivariksi palatessani maksan mieluusti, vaikka minun on pakko. Ylioppilaskunnan usein kulissien takana tapahtuva edunvalvontatyö, lukuisat tapahtumat ja erityisesti Ilokiven sapuskat ovat sen arvoisia, ja niillä on vaikutusta jokaisen kampuksella liikkuvan elämään. Jos jollain on vielä niitä tehdessä mukavaa, se ei haittaa minua yhtään.

Marja Honkonen
Uusi päätoimittaja valitaan 10. helmikuuta.