Uskottava aikamatka

Enni Mustonen: Ruokarouva (Otava)

Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan neljäs osa on tuttuun tapaan vahvaa työtä Enni Mustoselta. Ida Eriksson palaa Ruotsista itsenäisyyden kynnyksellä tasapainottelevaan Suomeen tyttärensä kanssa ja perustaa täysihoitolan, jonka vieraina nähdään jälleen kulttuurielämän kiintohahmoja.

Mustosen tapa kertoa fiktiivisiä tarinoita historiallisesti paikkansapitävissä raameissa on ihastuttava. Kuin Downton Abbey -sarjassa lukija pääsee kurkistamaan paremman väen elämään keittiön kautta. Pienet yksityiskohdat tekevät tarinasta uskottavan, ja kirjaa luettuaan sitä melkein puhuukin kuin 1900-luvun alkupuolen henkilöhahmot.

Mustosen valtavaa taustatyötä pääsee kahlaamaan kirjasarjan Facebook-sivuilla. En ole koskaan tuntenut esimerkiksi Eino Leinon tarinaa näin hyvin.