Kuva: Unto Luoto
Kuva: Unto Luoto

Tangoa ja Elvistä latinaksi laulanut Jukka Ammondt on huolissaan humanismin tulevaisuudesta.

Olen kiitollisuuden velassa siitä, että olen voinut toimia kulttuurin alalla silloin, kun sivistystä vielä arvostettiin. Tulin toiveikkaana Turun yliopistosta tänne vuonna 1974 kuultuani, että Jyväskylässä humanistinen tutkimus on vankimmalla tasolla suomalaisista yliopistoista. Aloitin assistenttina kirjallisuuden laitoksella ja sain vapaasti opettaa sekä tehdä tutkimustyötä. Jyväskylässä oli siihen aikaan dynaaminen ja rohkea kulttuuri-ilmapiiri.

Nuorena soitin rock-bändissä, mutta vanhempani sanoivat, ettei minun kannattaisi jatkaa muusikon uraa. Hain yliopistoon ja innostuin kirjallisuuden opiskelusta. Vasta 80-luvun lopulla sain uudelleen kontaktin musiikkiin. Menetin ikävässä avioerossa lapseni Yhdysvaltoihin, ja jäin aikalailla yksin. Silloin kiinnostuin kaipuun ja melankolian käsitteistä, jotka johdattivat minut tangon pariin. Toivo Kärjen kuoleman jälkeen koin, että hänen musiikkiaan voisi tuoda esiin kansainvälisestikin.

Tehtyäni ensin kokoelman suomeksi, keksimme puoliksi leikillämme professori Teivas Oksalan kanssa, että hän voisi kääntää Kärjen tangoja latinaksi. Ulkoasiainhallinto tarjoutui järjestämään Tango Triste Finnicumin Vatikaaniin uudenvuoden lahjana. Me saimme kauniisti kirjoitetun kiitoskirjeen, jossa kerrottiin, että Paavi Johannes Paavali II oli hyvin mieltynyt tangojen sanoituksiin. Levyn johdosta hän antoi apostolisen siunauksen ja myönsi ansiomitalit minulle ja Oksalalle. Seuraavaksi sain idean levyttää Elvistä latinaksi. The Legend Lives Forever in Latin julkaistiin Memphis Tennesseessä vuonna 1995 Elviksen 60. syntymäpäivän muistojuhlan yhteydessä. Tämä sai paljon mediahuomiota, olipa minusta juttu Washington Postissakin. Tein useita esiintymiskiertueita ja sain nähdä, kuinka latinan kieli yhdistettynä Elviksen jopa jumaloituun hahmoon sai kuulijat vapautumaan.

Rockin sanoma ja myös elämänfilosofiani kiteytyy Carl Perkinsin kappaleen Blue Suede Shoes sanoituksiin: ”Tee mitä tahansa, mutta älä astu sinisten kenkieni päälle.” Elämä on oman aidon itsensä etsimistä ja kasvattamista henkisesti. Ei saa myydä itseään. Tämähän minua rassaa, että humanistista tutkimusta pyritään arvioimaan talouselämän kriteerein. Humanistisen tutkimuksen ytimessä on kuitenkin juuri henkinen hyvinvointi, sivistys ja kulttuuritietoisuuden ylläpitäminen. Vaikka olihan se eräänlainen kaupallinen innovaatio laulaa maailmankuuluja hittejä latinaksi.

JUKKA AMMONDT

  • Laulaja, kirjallisuudentutkija ja kirjailija.
  • Syntynyt Tampereella, asuu Jyväskylässä.
  • Tehnyt musiikkia taiteilijanimellä Doctor Ammondt.
  • Tasvallan presidentin myöntämä professorin arvo.
  • Jyväskylän kaupunginvaltuustossa vihreiden edustajana.

Juttua päivitetty 17. joulukuuta 2015 klo 11.45: Lisätty tietolaatikko.

Lue lisää:

Opettaja kasvoi kannustajaksi (17.9.2015)

Unelma kiinni tangoissa (23.11.2009)

Kaipuun ja Elviksen tulkki (6.5.2009)