Kuva: Unto Luoto
Kuva: Unto Luoto

Muun muassa Jari Sillanpäätä opettanut Maija Hapuoja valitsi Jyväskylän Helsingin sijaan

Minulle musiikki on aina ollut itsestään selvä valinta. Olen lähtöisin musiikkiperheestä, sillä isäni oli kapellimestari ja sellisti. Perheessämme oli viisi lasta, ja me kaikki soitimme jotain melkein kehdosta asti. Osasin esimerkiksi soittaa Ukko Nooan pianolla ennen kuin opin kävelemään.

Jyväskylään päädyin opettamaan vuonna 1999. Minulla oli konsertti Paviljongissa ja Jyväskylän ammattiopiston konservatorion rehtori Hannu Perälä pyysi minua konsertin jälkeen lounaalle. Hän kysyi kiinnostustani kevyen musiikin laulunopetuksen aikaansaamiseksi Jyväskylään. Olin heti asiasta kiinnostunut, ja päätin pienen harkinnan jälkeen tulla tänne. Minulla oli silloin paikka Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä, josta otin vuoden vapaata. Kaikki lapseni olivat olleet ulkomailla vaihdossa ja ajattelin, että vuosi Jyväskylässä voisi olla minun vaihtovuoteni.

Vuosi kuitenkin venyi ja kahden vuoden jälkeen minulle sanottiin Helsingistä, että nyt pitäisi päättää, missä aion olla töissä. Valitsin Jyväskylän ja vietin täällä lopulta 14 vuotta. Jyväskylässä oli ilmaa hengittää, Helsinki oli minulle liian hektinen paikka. Minusta kuoriutui Jyväskylässä täysin uusi ihminen. Sain täällä arvostusta työlleni ja olen erittäin iloinen siitä, että sain tehdä erilaisia kokeiluja oppilaideni kanssa. Alussa opetin konsalla, mutta aika pian siirryin musiikkukoulu Alkusoiton tiloihin, sillä sain puoli vuotta töiden aloittamisen jälkeen lääkäriltä kiellon mennä konsan tiloihin allergia- ja astmaoireiden vuoksi.

Olen opettajana erittäin tarkka. Jälkikäteen olen usein katunut sitä, että olen ollut turhan ankara oppilailleni antamani palautteen suhteen. Esimerkiksi vanha oppilaani Jari Sillanpää sanoi joskus, että en koskaan kehunut häntä. Ja kun kerran sitten kehuin, Jari kertoi alkaneensa itkeä. Olen miettinyt paljon, miksi minun on ollut vaikea antaa kannustavaa palautetta oppilailleni. Se varmaankin on johtunut opituista tavoista sekä omista lukoistani. Nyt olen opettajana kannustavampi. Eihän kannustavuus ole keneltäkään, varsinkaan itseltäni, pois. Rehellisyys ja asiallinen palaute opettajan ja oppilaan välillä on kuitenkin todella tärkeää.

Jäin eläkkeelle vuonna 2013. Siitä lähtien on tuntunut, että kiire vain kasvaa ja tunnit kuluvat entistä nopeammin. Syyskuussa julkaistava kirjani Koko kroppa laulaa tulee oppilaideni tarpeeseen: he ovat sanoneet, että minun pitäisi kirjoittaa tekniikkani ylös, sillä ne tuntuvat niin hyviltä. Itse kehittämäni tekniikka, stretchlaulu-tekniikka, joka perustuu pitkälti koko kehon käyttöön, on kirjassakin isossa osassa. Kirjan lisäksi syksyllä julkaistaan Reino Helismaan teksteihin pohjautuva levy.

Minulla on paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Olen päättänyt mennä tunteen mukana sinne, minne nokka näyttää ja olla elämälle täysin avoin, vihdoinkin.

 

Maija Hapuoja

  • Syntynyt vuonna 1948 Oulussa. Asuu tällä hetkellä Porvoossa.
  • Opetti Jyväskylän konservatoriossa 14 vuotta kevyen musiikin laulun lehtorina. Työskennellyt myös Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä.
  • Opettanut muun muassa Aili Ikosta, Jari Sillanpäätä, Mikko Herrasta ja Essi Wuorelaa.
  • Tehnyt 17 levyä, laulanut erilaisissa kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Tehnyt konsertteja muun muassa Euroopassa, Amerikassa, Kanadassa, Kiinassa ja Argentiinassa.
  • Kirja “Koko kroppa laulaa” julkaistaan syyskuussa. Reino Helismaan teksteistä koottu albumi julkaistaan lokakuussa.