Kuva: Unto Luoto Jauhopukin toukissa on runsaasti rasvaa ja proteiinia.
Jauhopukin toukissa on runsaasti rasvaa ja proteiinia. Kuva: Unto Luoto

Mikäli kaavaillut lakimuutokset toteutuvat, saa hyönteisruokia kohta kaupoistakin.

 

Viidennen vuoden puheviestinnän opiskelija Johanna Puolitaival on syönyt ja kasvattanut jauhopukin toukkia muutaman vuoden ajan. Tänä vuonna hän aloitti myös oman Kitiinikokki-blogin, jossa hän jakaa tietoa hyönteissyönnistä muille.

Hyönteissyönnin kannattajat pitävät hyönteisiä hyvänä ja proteiinipitoisena vaihtoehtona vaikkapa lihalle. Hyönteisten kasvattaminen on huomattavasti ekologisempaa ja eettisempää kuin esimerkiksi naudanlihan tuottaminen.

”Jotta voisimme vähentää painetta tehotuotannosta, niin meidän pitää tuoda muita proteiininlähteitä. Tämä olisi hirveän helppo, soijan kanssa sekä hinnaltaan että ekologisuudeltaan kilpailukykyinen vaihtoehto siihen. Tästä on myöskin helpompi saada oikeasti herkullista, lihaisaakin ruokaa”, Puolitaival sanoo.

Puolitaival kannattaa hyönteissyöntiä myös kulinaristista syistä. Mikäli hyönteisten syöminen yleistyisi länsimaissa, avaisi se kokonaan uusia mahdollisuuksia ruokakulttuurille.

”Mun mielestä on aivan mahtavaa, jos me saadaan länsimaiseen ruokavalioon tuotua oikeasti ihan uudenlainen raaka-aine”, Puolitaival maalailee.

Tällä hetkellä lainsäädäntö jarruttaa ötököiden popsintaa, sillä hyönteisruokien myyminen ja tarjoilu on Euroopan Unionissa kiellettyä. Tilanne voi tosin muuttua nopeastikin.

Puolitaival kertoo, että EU on purkamassa lainsäädäntöä, joka rajoittaa hyönteisten käyttämistä ihmisravinnoksi. Nopeimmilleen hyönteisruokia voitaisiin saada kauppojen hyllyille jo ensi vuoden alkupuolella.

”Suomessa on useampiakin yrityksiä, jotka vain odottavat sitä, että lainsäädäntö muuttuu.”

 

Vaikka valmiita hyönteisruokia ei saakaan kaupoista, voi hyönteisiä kasvattaa helposti itse kotonaan. Puolitaival itse kasvattaa jauhopukkeja, joiden toukkia myydään eläinkaupoissa elukoiden ruuaksi.

”Kasvattaminen ei ole kallista. Ostohinta on siinä mielessä kova, että jos syö hyönteisiä, niin ne on ainakin opiskelijana melkein pakko kasvattaa itse. Halvimmillaan puolen kilon satsin saa 25 eurolla”, Puolitaival sanoo.

Kun ensimmäiset jauhopukin toukat on hankittu, on niiden kasvattaminen Puolitaipaleen mukaan todella helppoa. Puolitaipaleella on kaksi suunnilleen kenkälaatikon kokoista lootaa, joista toisessa on kuoriaiset ja toisessa syötäväksi kelpaavat toukat. Lisäksi kotiloille on oma pienempi rasiansa.

Laatikoiden pohjalla on kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, minkä lisäksi hyönteisille voi syöttää esimerkiksi porkkanaa, omenaa ja salaattia. Lisäksi laatikoista löytyy munakennon palasia hyönteisten piilopaikoiksi.

”Ylläpitäminen on käytännössä melkein ilmaista”, Puolitaival sanoo.

 

Vaan entäs se tärkein, eli hyönteisten maku?

Johanna Puolitaival paistaa meille maistiaisiksi jauhopukin toukkia. Jotta toukkien oma maku ei peittyisi liikaa, maustetaan öljyssä rapeiksi paistuvia toukkia tällä kertaa vain miedosti chilitahnalla ja suolalla.

Ensimmäiset toukat poimimme suihimme hieman varoen.

”Yllättävän mietoa, tämä on vähän niinkuin popkornia vetäisi”, kuvaajamme Unto Luoto antaa hyväksyvän tuomionsa.

Maku on yllättäen todella hyvä, joten loputkin pötkylät katoavat lautaselta nopeasti. Kyllä näitä kelpaisi kaupastakin ostaa.

In English:

Maggots for gastronomists (19.11.2015)

Lue lisää:

Mukiin menevää mikroruokaa (12.02.2015)

Pienet ravintopommit (29.10.2015)

Sonaatin kasvisruoista löytyy puutteita (29.10.2015)

Miksi Tilian kasvisruoka on muuta ruokaa kalliimpaa? (12.02.2015)

Pelkällä mehulla? (8.10.2015)