Näkkileipämassan saa ohueksi levyksi, kun sen levittää leivinpaperien väliin ja painelee kauttaaltaan vaikka isolla kirjalla.
Näkkileipämassan saa ohueksi levyksi, kun sen levittää leivinpaperien väliin ja painelee kauttaaltaan vaikka isolla kirjalla.

Siemenistä saat oikeastaan kaiken mitä tarvitset.

Jos etsit ravitsevaa, täyttävää ja korkealuokkaista ruokaa, siemenistä on vaikea pistää paremmaksi.Ne ovat täynnä vitamiineja, proteiineja ja erilaisia mineraaleja. Siemeniä voit laittaa puuron tai salaatin sekaan tai vaikkapa leipoa leipää niistä. Ne toimivat myös mausteina ja niistä uutetaan öljyä.

Siemenet täytyy syödä raakana, jos niistä haluaa saada kaiken mahdollisen irti. Ne voi kuitenkin esimerkiksi liottaa tai rouhia. Esimerkiksi chia-siemenet on hyvä liottaa vedessä, kunnes neste muuttuu sammakonkutua muistuttavaksi hyytelöksi. Sellaisenaan chia-siemenet saattavat aiheuttaa vatsakipuja.

Seesaminsiemenet ovat varmasti yksi ihmiskunnan vanhimmista mausteista. Myös seesaminsiemenistä uutettua öljyä arvostetaan, ja se onkin suosittua varsinkin aasialaisessa ruoassa. Seesaminsiemenissä on erittäin paljon kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja kuituja. Seesaminsiementen kemiallinen rakenne on uniikki, ja sen sisältämät kuidut suojaavat muun muassa maksaa vaurioilta.

Pellavansiemenet ovat täynnä omega-3 rasvahappoja, joita rakkaat aivosolumme tarvitsevat ja ne suojaavat myös tulehduksilta. Parissa ruokalusikallisessa pellavansiemeniä on jo viidennes päivän kuitutarpeesta. Pellavansiemenet ovat halpoja ja niitä löytää jokaisesta ruokakaupasta. Muista kuitenkin rouhia siemenet ja säilytä niitä jääkaapissa. Näin saat maksimaalisen terveyshyödyn.

Auringonkukansiemenet ovat talven pelastus yhtä lailla ihmisille kuin linnuillekin. Auringonkukansiemenet ovat täynnä kuitua, E-vitamiinia, seleeniä ja kuparia. Lisäksi auringonkukansiemenistä saa folaattia, joka on erityisesti raskaana naisille tärkeä ravintoaine. Havaintojen mukaan niukka folaatin saanti raskauden alkuviikkoina kasvattaa lapsen riskiä saada hermostoputken sulkeutumishäiriö, eli selkärankahalkio.

 

CHIA-SIEMENET LUKUINA

 • 2,5 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavuissa.
 • 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa.
 • 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa.
 • 6 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa.
 • 7 kertaa enemmän C-vitamiinia, kuin appelsiineissa.
 • 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin lohessa.
 • 10 kertaa enemmän kuitua kuin riisissä.
 • 5 kertaa enemmän magnesiumia, kuin parsakaalissa.

 

Näkkileipää siemenistä

Näkkileipää on helppo valmistaa kotioloissa ja lisäksi se on todella herkullista. Voit käytännössä laittaa näkkileipään mitä siemeniä ikinä haluatkin. Lisäksi voit lisätä myös muita ainesosia, esimerkiksi paprikaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Näkkileipää voi valmistaa kuivattamalla uunissa alhaisessa lämpötilassa 12-15 tuntia. Nopeammin saat kuitenkin näkkileipää seuraavalla reseptillä:

 • 2 dl maissijauhoa
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 0,5 dl pellavansiemeniä
 • 1 tl suolaa
 • 0,5 dl (seesami)öljyä
 • 2 dl kiehuvaa vettä
 • 1 tl Provencen yrttimaustetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja lopuksi kuuma vesi. Taputtele taikina litteäksi leivinpaperin päälle uunipellille. Jaa taikina neliöiksi. Paista 150 asteessa noin tunti.
Aivan kuten kaupankin näkkileipä, myös itsetehty näkkileipä säilyy hyvin huoneenlämmössä, joten voit tehdä pellillisen leipää ruokakaappiin vaikkapa pahan päivän varalle.

 

Lue lisää:

Virkistystä kaamokseen (20.11.2014)

Sotke illalla, syö aamulla (18.9.2014)