Jenna Vuorela valmisti pyynnöstä välipalasmoothien. Kuva: Perttu Puranen

Jyväskyläläinen leipuri jakaa niksinsä energiseen arkeen.

Pimeimmän vuodenajan koittaessa päivien tunnit tuntuvat usein loppuvan kesken. Syksyn loppurutistukseen tilkka lisävoimia tulisi tarpeeseen.

Pyysimme sitä Jenna Vuorelalta. Vuorela on 22-vuotias jyväskyläläinen leipuri, joka seisoo Pikku Kakkunen -yrityksen ohjaimissa ja liputtaa terveellisen herkuttelun puolesta. Kiire on arkea myös yrittäjälle itselleen.

Kuinka siis jaksaa syksyn viimeiset puristukset? Voisiko mieltä ja kehoa piristää ruokavalion avulla aikana, jolloin auringonvalo on minimissään?

 

Yksi tärkeimmistä asioista terveellisessä ja energisoivassa ravinnossa on Vuorelan mukaan sen laatu. Esimerkiksi metsämarjat, tummat salaatit, hedelmät, pähkinät ja siemenet ovat hyvä tapa rikastuttaa ruokailutottumuksia.

Ruokien makeutukseen Vuorela kehottaa itse kutakin kiinnittämään huomiota.

”En suosittele käyttämään verensokeria kohottavaa valkoista sokeria. Sen sijaan esimerkiksi hunaja tai kookospalmusokeri sopivat makeutusaineiksi paremmin.”

Vuorela itse käyttää myös paljon banaaneja tai taateleita makeuttamisessa. Vihannes- ja hedelmäosastolla kaarrellessa kannattaa hänen mukaansa ostoskoriin samalla napata myös avokadoja.

”Avokadot sisältävät hyviä rasvoja, jotka tekevät hyvää aivonystyröille. Hyvät rasvat myös energisoivat ja pitävät nälän poissa pidempään.”

Energisoivia ja nälkää poissapitäviä vaikutuksia on Vuorelan mukaan myös chia-siemenillä, jotka kaiken lisäksi ovat hyväksi vatsalle. Vuorela suositteleekin chia-siemeniä niiden kuitupitoisuuden vuoksi.

Chia-siemenissä on myös kasviproteiinin lähteeksi melko paljon proteiinia, jonka saamisesta on ruokavaliossa huolehdittava.

”Jos on kiinnostunut proteiinijauheista, voi niitä toki käyttää vaikka smoothieiden ravintoaineiden lisäämiseen. Kuten muita ruoka-aineita, myös proteiinijauheita käyttäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio laatuun ja välttää runsaasti lisäaineita sisältäviä tuotteita.”

Ruokaisuutta, makua ja lämpöä voi puolestaan ruokaan kuin ruokaan lisätä helposti mausteilla. Vuorela rohkaiseekin tutkimaan maustehyllyä avoimin mielin jopa smoothieita sekoitellessa.

”Tuore inkivääri, cayennepippuri ja kaardemumma ovat lämmittäviä ja potkua antavia mausteita, joita kannattaa kokeilla”, hän vinkkaa.

Piristäväksi lisäksi Jenna suosittelee myös lämpimästi raakakaakaota. Antioksidantteja ja magnesiumia sisältävä raakakaakao virkistää ja kasvattaa vastustuskykyä. Smoothieiden lisäksi esimerkiksi raakasuklaapatukka on erinomainen suklaanhimon ja nälän torjuja.

Jotta Jylkkärin lukijat pääsisivät kiireidensä keskellä vaivatta smoothieiden makuun tai saisivat uusia ideoita blenderinsä pyörteisiin, pyysimme Jennaa valmistamaan meille energisoivan välipalan. Ehkä askelluksesi on tätä kokeiltuasi hiukan lennokkaampaa

 

LÄMMITTÄVÄ SUKLAASMOOTHIE

  • ½ avokado tai 1 iso banaani (banaanin voi myös pakastaa, jolloin smoothiesta saa kylmän)
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 5 taatelia
  • 1 rkl chia-siemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl:n kärjellinen cayenne-pippuria tai chiliä
  • peukalon pään kokoinen siivu tuoretta inkivääriä
  • ¼- ½ tl kaardemummaa
  • ⅓ tl puhdistamatonta merisuolaa
  • 3-4 dl vettä

Laita ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Nauti ja täyty.