Kuva: Unto Luoto
Kuva: Unto Luoto

Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala on Suomen nopein nainen. Liikuntatieteiden maisteri haluaa tulevaisuudessa työskennellä psyykkisen valmennuksen parissa.

Hain ensisijaisesti opiskelemaan paikkoihin, joissa opiskelu ja urheilu olisi mahdollista yhdistää, minkä takia päädyin Jyväskylään. Lisäksi tietysti Jyväskylän yliopiston ainoa laatuaan oleva liikuntatieteellinen tiedekunta houkutti tänne. Valmistuin liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2013 pääaineenani urheilupsykologia. Opiskelin liikunnan hallintoa kandivaiheeseen asti, mutta vaihto-oppilasaikana Ruotsissa löysin urheilupsykologian ja ihastuin. Olen aina tykännyt Ruotsista maana, sekä ruotsin kielestä ja kulttuurista, joten se oli selkeä valinta vaihtokohteeksi. Erityisesti mieleeni jäi Ruotsin avoin kulttuuri.

Opiskelusta Jyväskylän yliopistossa minulla on hyviä muistoja. Opiskelijana en ollut mikään ylisuorittaja, otin opintoni rennolla asenteella. Opiskeluporukkamme oli hyvin yhtenäinen ja meillä oli yleensä letkeä meininki. Liikuntatieteellinen tiedekunta opiskelupaikkana on minusta ainutlaatuinen Suomessa. Lisäksi minun oli helppo yhdistää urheilu ja opiskelu. Vaikka huipputasolla leirejä ja muita matkoja alkoi olla enemmän, opettajat ja professorit olivat usein joustavia opintojen suhteen, ja olen siitä heille kiitollinen.

Tulevaisuudessa minua kiinnostaa erityisesti psyykkinen valmennus. Teen paraikaa avoimessa yliopistossa psykologian opintoja, jotta voisin syventää osaamistani entisestään. Fyysisen valmennuksen jätän mieluummin niille, joilla on siltä alalta parempi asiantuntemus. Urheilu-uran jälkeistä aikaa ajatellen on hyvä olla tutkinto taskussa. Näkisin, että varsinkin nuoremman sukupolven urheilijat ovat usein hyvin kunnianhimoisia. He haluavat tehdä elämässään monia mielenkiintoisia asioita, ja urheilu on niistä vain yksi.

Jyväskylä on toki pieni kaupunki, mutta opiskelijoiden takia vireä. Liikun paljon pyörällä ja minusta on mahtavaa, että pyöräillen pääsee helposti joka paikkaan. Asun Savelassa, josta on lyhyt matka minulle tärkeisiin paikkoihin, kuten monitoimitalolle ja Harjulle. Keskustan läheisyys ei ollut niin tärkeä kriteeri, en minä siellä ehdi kuitenkaan paljon aikaa viettämään. Kieltämättä olisi helpompi asua lähempänä Helsinki-Vantaata, ja voi olla että jossain vaiheessa pääkaupunkiseutu kutsuu. Työllistymismahdollisuudet tulevaisuudessa ratkaisevat paljon. Toisaalta valmentajani on täällä Jyväskylässä, ja meidän on helppo tavata lähes päivittäin, mikä auttaa todella paljon.

 

HANNA-MAARI LATVALA

  • Pikajuoksija. Seura: Jyväskylän Kenttäurheilijat.
  • Syntynyt 30.10.1987 Kokkolassa.
  • Suomen mestari 100m ja 200m vuosina 2012–2015.
  • EM-kilpailujen 7. 200m, Zürich 2014.

 

Lue lisää:

Kampuksen huiput (24.4.2014)

Huipulle treenannut (5.2.2012)

Määrätietoinen mitalitoivo (14.2.2011)

Kolmiodraaman ytimessä (30.8.2010)