Suomen korkeakouluopiskelijat keräävät nyt eduskuntavaaliehdokkailta lupauksia opiskelijoiden aseman puolustamiseksi. Opiskelijajärjestöt käynnistivät 25.2. #Koulutuslupaus-kampanjan, joka pyrkii sitouttamaan ehdokkaita opiskelijoille tärkeisiin tavoitteisiin.

Kampanjan kärjessä on neljä kohtaa, joihin paikalliset oppilas- ja ylioppilaskunnat penäävät oman alueensa ehdokkailta kantoja: pidetäänkö koulutus maksuttomana, laajennetaanko YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille, säilyykö opintotuki nykyisenlaisena ja jätetäänkö koulutus leikkauslistojen ulkopuolelle. Kun ehdokkaiden vastaukset on saatu koottua, kyselyn tulokset julkaistaan verkossa.

 

Kampanjastartin yhteydessä lukuisat ehdokkaat ehtivät poseerata sosiaalisessa mediassa kädessään kyltti, johon on kirjoitettu jokin kampanjan päälupauksista. Näitä kuvia ylioppilaskunnat ovat auliisti jakaneet. Ne ovat tuoneet nostetta ja näkyvyyttä kampanjalle ja sen tavoitteille.

Mutta kuvat ovat tuoneet nostetta ja näkyvyyttä myös ehdokkaille, joiden poliittiset kannat ovat valovuosien päässä opiskelijajärjestöjen ydintavoitteista. Ehdokkaan täytyy kannattaa vain yhtä neljästä päätavoitteesta päästäkseen järjestöjen some-seinille. Jos ehdokkaalla siis on riittävästi pokkaa, hän voi kannatella yhdellä kädellä YTHS kaikille -kylttiä ja vääntää toisella opintotukihanoja off-asentoon.

Turussa ehtikin jo nousta kohu, kun kokoomuksen Ben Zyskowicz otti varaslähdön kampanjaan. Veteraanipoliitikko poseerasi useita päiviä ennen kampanjastarttia Koulutuksesta ei leikata -kyltin kanssa valokuvassa, joka julkaistiin Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) Instagram-tilillä. Zyskowiczia ympäröi joukko kokoomuksen toimintaan osallistuvia TYYn hallituslaisia.

Jo pelkkä etuilu asettaa kuvan julkaisemisen outoon valoon, mutta vielä kiusallisemmaksi asian tekee se, että parin päivän päästä julkaistussa niin kutsutussa Benin listassa Zyskowicz ehdottaa opintotukeen 100 miljoonan euron leikkauksia ja lainapainotteisuuden lisäämistä. Näin siis #Koulutuslupaus-kampanja nosti etujoukoissa tapetille ehdokkaan, jonka tavoite innoitti vasta muutama vuosi sitten opiskelijoita bussilasteittain Helsinkiin osoittamaan mieltään.

 

Jos kampanjalla ratsastaviin ehdokkaisiin kannattaakin suhtautua varauksella, itse kampanjateemat kertovat paljon opiskelijajärjestöjen odotuksista. Neljästä pääkohdasta vain YTHS:n laajennus lupaisi opiskelijoille jotakin uutta ja hyvää, loput ovat nykytilan puolustamista.

Silmiinpistävin esimerkki puolustuskuoppien syvyydestä on kohta lukukausmaksujen vastustamisesta. Vielä vähän aikaa sitten pääpelkona olivat kaukomailta saapuvien opiskelijoiden maksut. Nyt on jo tarpeen varmistella, etteivät suomalaisopiskelijat päädy kaivamaan kuvetta.

#Koulutuslupaus-kampanjan tavoitteille siis kaikkea hyvää. Toivottavasti koulutuksesta saadaan tehtyä vakavasti otettava vaaliteema.