Ei hakutuloksia.

Pyöreän pöydän ritarit

JYYn edustajistovaalien tuloksen ratkeamisesta ehti vierähtää lähes kuukauden päivät, kunnes ylioppilaskunnan poliittisesta koneistosta putkahti myös uunituoreen hallituksen nimilista. Edustajistoryhmät kävivät hallitukseen halukkaiden haastattelut ja neuvottelut Rentukassa eilen maanantaina (30.11.). JYYn hallituskabinetin ei-niin-pyöreän pöydän ääressä istujat seuraavaksi vuodeksi saatiin ratkottua.

Kuten jo ennen ratkaisevaa vaalipäivää uumoiltiin, paljon puhutun ”vihervasemmiston” vaalivoitto nosti Johanna Pietiläisen hallituksen puheenjohtajaksi. Viime vuosilta tuttu trendi jatkui, eli hallituksen pj:ksi valittiin henkilö, jonka äänet eivät riittäneet tuoreen edustajiston jäsenyyteen.

Hallituksen muut jäsenet vastuualueineen (kaikki eivät tulleet V. Vallattomalle heti aivan selväksi, joten niiden kohdalla kysymysmerkki):

Anna Ojamies, Demariopiskelijat (koulutuspolitiikka ja ainejärjestöt)

Matti Lahdenmäki, Jyviva (talous ja yritysyhteistyö)

Anna-Mari Kaján, Jyviva (sosiaalipolitiikka ja liikunta?/Jylkkäri?)

Antti Yli-Tainio, Grönioni (ympäristö ja ylioppilaskylä)

Janne Koskenniemi, Grönioni (kulttuuri ja ainejärjestöt)

Hannu Heikkilä, Grönioni (koulutuspolitiikka ja liikunta?)

Minna Syrjä, Kristilliset opiskelijat (kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö)

Henna Lahti, PresSure (viestintä ja Jylkkäri?)

Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Jyvivan Jarno Miettinen ja varapuheenjohtajaksi Pörssin & Dumpin Kati Kukkonen.

Hallituksessa on siis puheenjohtaja + 8 jäsentä. Kuten yllä olevasta näkyy, näistä yhdeksästä paikasta kolme meni Grönionille, kaksi (joista toinen siis puheenjohtajuus) Demariopiskelijoile, kaksi myös Jyvivalle ja yhdet Kristillisille Opiskelijoille ja PresSurelle.

Miten tämä tulos sitten heijastaa vaalitulosta eli sitä kuuluisaa äänestäjien tahtoa? Valituista edaattoreista grönionilaisia on 22 prosenttia ja hallituslaisista 33; heidän kyllä kelpaa. Äänestäjien tahto on tältä osin tullut vähintäänkin kuulluksi.

Myös Demariopiskelijoiden (17 % edaattoreista) kohdalla suhdeluku hallituksessa toteutuu melko hyvin, varsinkin kun huomoidaan, että heillä on puheenjohtajuus, jonka arvo on aivan eri luokkaa hallituksen ”rivijäseneen” verrattuna.

Jyvivan suhteellinen osuus lähentelee Demareita, kun huomioidaan puheenjohtajuuden painoarvoero ison D:n hyväksi.

Kristilliset ja PresSure saavat sen sijaan taputella toisiaan kilpaa selkään. Ne onnistuivat kahdella edaattorilla nappaamaan hallituksesta yhden paikan, mikä on paljon yli sen, mitä niille suhteellisuuden mukaan kuuluisi. Ne pääsivät kuitenkin eräänlaisesta vaa’ankieliasemasta iskemään tiukkaan vasemmisto-oikeisto-akseliin, ja nappaamaan JYYn hallituskakusta maukkaat palat.

Mitä seuraavalta hallitusvuodelta on sitten odotettavissa? Nyt hallitukseen valittujen ”tyrkkyfakseista” eli hakemuksista napattujen lupausten perusteella ainakin seuraavien asioiden pitäisi parantua:

– Ylioppilaskunnan kuntasuhteet Jyväskylän kaupunkiin parantuvat yhteistyössä ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa. (Pietiläinen)

– Ylioppilaskunta vaikuttaa sen puolesta, että yliopisto käyttää tulevaisuudessa yksinomaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. (Yli-Tainio)

– Ylioppilaskylään saadaan asukkaiden kokoukset ja asukkaiden suoraan valitsema asukastoimikunta. (Yli-Tainio)

– Yhteisöllisyys ja oikeusturva yliopistossa kehittyy. (Kaján)

– Ainakin Mattilanniemen kirjaston aukioloaika pitenee. (Kaján)

– Jäsenmaksua ei koroteta, ellei se ole aivan välttämätöntä. (Lahdenmäki)

– Rentukkaa kehitetään Ilokiven kaltaiseksi tuottavaksi ravintolaksi. JYYn julkaisujen mainoksista saadaan riittävästi mainostuloja. (Lahdenmäki)

– Eri yliopistojen (esim. Jkl ja Tre) välinen ainejärjestöyhteistyö saattaa tehostua. (Ojamies)

– OKL:n tekstiili- ja teknisentyön kanssa voidaan valmistaa yhteistyössä valmistaa vaatteita ja tuotteita, joita lähetetään apua tarvitseville esimerkiksi Intiaan. (Syrjä)

– Tutoreista luodaan positiivista kuvaa julistekampanjalla ja Jylkkärissä julkaistavilla tutortarinoilla. (Heikkilä)

– Koulutusasioista kertomista varten perustetaan kopo-wiki. (Heikkilä)

– Ilokiven ja Rentukan ravintoloiden kehittämisessä huomoidaan tapahtumia järjestävien tahojen toiveet. Ilokiven valaistukseen sekä tilan muuntamiseen eri tapahtumiin sopivaksi kiinnitetään erityistä huomiota. (Koskenniemi)

Keskisuomalaiseen tai kaupungin ilmaislehtiin kirjoitetaan nykyistä aktiivisemmin ja säännöllisemmin opiskelijoiden asioista (toimituksen näin salliessa). (Lahti)

Toivotamme onnea hallitukselle ja jäämme odottamaan tuloksia!

Tämän postauksen myötä JYYn edustajistovaaleja seurannut V. Vallaton lopettaa blogin kirjoittamisen, ainakin toistaiseksi.

 1. Ville Qvist

  Tässä voisin huvikseni kommentoida muutamia noita lupauksista.

  – Ylioppilaskunta vaikuttaa sen puolesta, että yliopisto käyttää tulevaisuudessa yksinomaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. (Yli-Tainio)

  Yliopiston nykyisessä taloustilanteessa rehtorin on varmaan vaikea pidätellä naurua, kun ylioppilaskunta tulee tämmöistä vaatimaan. Kun rahaa ei ole, niin sitä ei varmaan ensimmäisenä olla laittamassa tämmöiseen.

  – Eri yliopistojen (esim. Jkl ja Tre) välinen ainejärjestöyhteistyö saattaa tehostua. (Ojamies)

  Tämä on kyllä paras mahdollinen lupaus ikinä. Jos luvataan, että joku asia saattaa tapahtua, niin kukaan ei voi valittaa, jos se ei tapahdukaan!

  – Tutoreista luodaan positiivista kuvaa julistekampanjalla ja Jylkkärissä julkaistavilla tutortarinoilla. (Heikkilä)

  On ihan mukavaa, että tutoreita mietitään, mutta jos JYYn hallitus lähtee määräämään Jylkkärin sisällöstä, niin ollaan aika syvällä. Toivottavasti tästä on sovittu etukäteen päätoimittajan kanssa tai lupaus on enemmän uhkaus.

  – Koulutusasioista kertomista varten perustetaan kopo-wiki. (Heikkilä)

  Eikös tää ole ollut olemassa jo pari vuotta?

  – Keskisuomalaiseen tai kaupungin ilmaislehtiin kirjoitetaan nykyistä aktiivisemmin ja säännöllisemmin opiskelijoiden asioista (toimituksen näin salliessa). (Lahti)

  Toinen mainio lupaus. Vaikka ei kirjoitettaisi mitään, niin kukaan ei voi valittaa, sillä aina voi sanoa, että toimitus ei ollut myötämielinen. Jotenkin on vaikea nähdä tämän toteutuvan ellei lupaaja sitten ole töiss Keskisuomalaisessa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Hannu H.

  Kiitos tarkkaavaisen Ville Qvistin huomasin itsekin, että olen V.Vallattoman mukaan luvannut asioita, joita mielestäni en ole ainakaan samalla sanavalinnalla luvannut. Tunnistan ne epätarkoiksi referoinneiksi tyrkkyfaksistani. Ymmärrän tämän, koska hyvän journalistin tuleekin kaivaa poliittisesta jargonista se villakoiran ydin. Tässäkohdin lainaukset olivat sävyltään hieman epätarkkoja, joten koitankin korjata suuhuni laitettuja lausuntoja.

  – Koulutusasioista kertomista varten perustetaan kopo-wiki. (Heikkilä)

  Ensinnäkin on totta, että KOPO-wiki on olemassa ja opinto- ja tiedevaliokunnan vuoden 2008 pj:nä olen myös nähnyt tämän käyttöönoton. Itsekin hallinnon opiskelijaedustajana toimineena kopo-wiki on mielestäni kuitenkin ollut liian vähäisessä käytössä. Tähän viittasin myös tyrkkyfaksissani: ”…tärkeä kopo-case on hallinnon opiskelijoiden toiminnan voimauttaminen. Ei ole ylioppilaskunnan etu, jos hallinnon opiskelijaedustajat toimivat JYYstä erillään eikä JYYn tietotaito kanna heille asti. Viestintää ja tiedon saatavuutta tulee lisätä esim. kopo-wikin sekä koulutusten avulla varsinkin nyt uuden hallintokauden alussa ja sitä kautta sitouttaa hallopedeja toimintaan.”
  Tästä ei mielestäni pitäisi kuitenkaan saada käsitystä siitä, että kopowiki pitäisi perustaa, koska tuota kirjoittaessa olen hyvin tiennyt sen olemassaolosta ja viittasin kappaleella sen kehittämiseen.

  Toisekseen V.Vallattoman referointi:
  – Tutoreista luodaan positiivista kuvaa julistekampanjalla ja Jylkkärissä julkaistavilla tutortarinoilla. (Heikkilä)

  on ilmeisesti syntynyt seuraavista tyrkkyfaksin lauseista:
  ”JYY voisi tuottaa esim. julistekampanjan, jolla tutor-rekryä tehtäisiin nykyistä tunnetummaksi kampusalueella.”…
  ”Jylkkärissä voitaisiin lisäksi keväisin julkaista teemaan sopivasti tutorien tarinoita ja hälventää uskomuksia
  tutorien kaikkivoipaisuudesta, joka tarpeettomasti karkottaa tutorhalukkaita.” Kuten käyttämästäni konditionaalista voi tulkita, tämä on ennenkaikkea toivomus ja ehdotus Jylkkärin toimituksen suuntaan eikä pitäisi olla käsitettävissä pyrkimykseksi sanella Jylkkärin sisältöä. Haluan ja toivon, että Jylkkäri säilyy kriittisenä ja haastaa JYYn uudet toimijat avoimempaan intellektuelliin keskusteluun. Tässä voi mielestäni esittää toiveita myös Jylkkärin sisältöön mutta Jylkkärillä ei tietenkään ole mitään velvoitteita toimia näin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Matti Tyynysniemi

  Vaikkapa Keskisuomalaisen yleisönosastoa lukiessa ei vaikuta mitenkään mahdottomalta, etteikö muutama opiskelijoidenkin asioita ja näkemyksiä koskeva teksti aina välillä mahtuisi mukaan.

  Myös ”juttuvinkein” lähestyminen on mielestäni hyvä idea. Kyllä lehdissä on yleensä enemmänkin pula järkevistä juttuaiheista kuin hirveä tungos. Yliopistosta ja sen uudistuksista kirjoitetaan toistuvasti ilman, että opiskelijoiden näkökulma näkyy lainkaan. En usko tämän olevan Keskisuomalaisen tietoinen valinta, joten asialle voisi varmaankin tehdä jotain.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *