Vaalit on käyty ja äänet alustavasti laskettu (tarkistuslaskentahan voi vielä muuttaa jotain pientä, mutta lähinnä vain saman ryhmän ehdokkaiden välillä). Äänestäjät näyttivät viime vaalien tapaan vihreää, nyt vielä edelliskertaa voimakkaammin. Grönioni kasvatti paikkamääräänsä kahdeksasta yhdeksään. Viherpesun kokeneet ja hynttyyt yhteen lyöneet Maltillinen äärivasemmisto ja Sosialistiopiskelijat nappasivat myös lisäpaikkoja.

Toissa vaaleissa juhlineet Demariopiskelijat saivat balsamia haavoilleen. Valtakunnan politiikassa punainen ruusu tuntuu kuihtuvan, mutta Seminaarinmäellä demarit ottivat harppauksen ja kaksi lisäpaikkaa edarista. Nyt demarien ryhmä on seitsenhenkinen ja heidän riveistään tulee todennäköisesti myös hallituksen seuraava puheenjohtaja, Johanna Pietiläinen. Äänestäjät eivät muuten katsoneet Pietiläistä ”edes” edaripaikan arvoiseksi, mutta harvoinpas viime vuosina JYYn hallituksen puheenjohtajana olisi ollut vaalimenestystä nauttinut henkilö.

Sitoutumattomien ryhmät ottivat takapakkia. PresSure kasvoi takaisin kaksihenkiseksi ryhmäksi, mutta Poikkarit menetti kaksi paikkaa (jo pitkälti ehdokasasettelussa) ja Kristilliset Opiskelijat myös kaksi.

Ylioppilaskunnan oikeistossa ei nyt paljon biletetty. Ennakkoäänien perusteella vaalivoittoa odottanut Pörssi & Dumppi jäi samaan paikkamäärään kuin viimeksikin, samoin Kokoomusopiskelijat. Keskustaopiskelijoiden neljän hengen ryhmä suli kaksihenkiseksi.

Ennakkoäänten jälkeen jo itsensä varmaan JYYn hallituksen seuraavana pj:nä nähnyt Ville Qvist oli lopullisten tulosten tultua ymmärrettävästi pettynyt, ja Jylkkärin haastattelussa uhosi tuoreeltaan jo vihreä-vasemmistolaisen hallituksen kaadosta.

Myöskään pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, JYYn asioita suurella sydämellä vielä Vihdistäkin seuraava Antti Vesala ei peitellyt pettymystään kommentoidessaan vaaliuutista Jylkkärin sivuilla: ”Nyt täytyy sitten vain nojautua taaksepäin ja seurata katseella, miten vasemmistoryhmät yksissä tuumin romuttavat pakkojäsenyyden yleistä hyväksyttävyyttä.” Ilmeisesti Vesalaa kismittää se, että äänestäjien enemmistön JYYn valtaan tahtomat ryhmät haluavat käyttää ylioppilaskunnan rahoja muun muassa kehitysyhteistyöhön ja Reilun Kaupan tuotteisiin, kun taas Vesala haluaisi karsia JYYn toiminnasta kaikki ”turhat” rönsyt.

Mitenkähän demokraattista vaalitulosta kunnioittava voisi nämä oikeiston kommentit kuitata… Ylioppilaiden enemmistö on väärässä, mutta ylioppilaita ei voi vaihtaa? Happamia, sanoi kettu…