Luonto

Vanhuus painaa Seminaarinmäen puita

Leimallinen osa Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksen maisemaa on alueen vanha puusto. Nyt se alkaa olla elinkaarensa päässä ja olisi löydettävä tilaa uusille puille.

Ilmiöt

14.5.2024

Essee: Ihmiset ovat huolissaan etäisestä luontosuhteestaan, mutta jos luonnolta kysytään, asia olisi luultavasti päinvastoin

Ihmisten luontosuhteesta on jo kauan oltu huolissaan. Ajatus luonnosta vieraantumisesta on kenties vahvistunut kaupungistumisen edetessä: typerät kaupunkilaiset eivät uskalla metsään ja luulevat, että ruoka tulee kaupasta. Pitääkö olla huolissaan, pohtii Aleksiina Asell esseessään.

Mielipiteet

12.10.2023

Yksi suomalainen eläin voi elää lähes 300-vuotiaaksi, mutta nyt sitä uhkaa sukupuutto

Ensin joista katosivat lohet, sitten jokihelmisimpukat eli raakut lopettivat lisääntymisen ja alkoivat kuolla. Nyt nilviäisiä yritetään kuntouttaa Konnevedellä.

Ilmiöt

28.1.2019

Myyrätutkija Hannu Ylönen vaihtoi hyönteiset jyrsijöihin – ”Minun piti määrittää 30 000 kaskasta”

Konneveden tutkimuslaitoksen johtajasta Hannu Ylösestä olisi voinut tulla yhteiskuntatieteilijä, arkkitehti tai kirjailija. Niiden sijaan hänestä tuli myyräprofessori.

Ihmiset

23.4.2018

Lievitystä stressiin luonnosta – Haukanniemen ulkoilualue tarjoaa opiskelijoille pakopaikan arjesta

Luonnossa liikkumisen tiedetään kohentavan elämänlaatua ja viheralueen lähellä asumisen jopa vähentävän sairauksia. Vuoden alussa Jyväskylä sai kuusi uutta luonnonsuojelualuetta, joista yksi on aivan ylioppilaskylän vieressä.

Helpotus

26.3.2018

Kestämättömien elintapojen myytit uusiksi

Osma Naukkarinen haluaa murtaa myyttejä, jotka ylläpitävät maapallon kannalta kestämätöntä elämäntapaa. Hänestä ekologisuus ei ole uhraus vaan satsaus.

Kulttuuri

13.2.2017

Siirry takaisin sivun alkuun