Jumittaako opinnäytteen kirjoittaminen? Väsyttääkö kevään opintoruuhka? Silloin kannattaa lähteä palauttelulenkille metsään. Lukuisten tutkimusten mukaan luonnonympäristö auttaa ja ennaltaehkäisee stressiä, ahdistusta ja masennusta.

Jo vartti metsäisessä ympäristössä riittää laskemaan verenpainetta, sydämen sykettä ja hengitystiheyttä. Säännöllinen liikkuminen luonnonympäristössä kasvattaa luovuutta ja keskittymiskykyä sekä pidentää elinikää.

Jyväskylässä luonto on lähellä. Esimerkiksi Kortepohjassa asuvilla on mahdollisuus liikkua luonnossa alle kilometrin päässä sijaitsevassa Haukanniemessä. Tuomiojärveen työntyvästä niemestä löytyy niin avaraa peltomaisemaa kuin hämyisää metsäympäristöä.

Kävelemällä kylästä niemen kärkeen ja takaisin saa kerrytettyä jo neljän kilometrin lenkin. Savisen maan vuoksi kostealla säällä jalkinevalintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Haukanniemi on suosittu ulkoilualue ja täynnä ahkerasti käytettyjä polkuja, joilla voi kohdata koiranulkoiluttajia, kävelijöitä, hiihtäjiä ja pyöräilijöitä.

Suurin osa poluista vie pohjoiskärjessä olevalle, kaupungin hoitamalle nuotiopaikalle. Polttopuuhuoltoa tulipaikalla ei ole, mutta omat puut mukaan ottamalla saa retkieväät lämmitettyä.

Haukanniemen virkistysaluetta kehitetään jatkossakin ulkoilijoita ajatellen. Suunnitelmissa on ollut mm. sillan ja esteettömän reitin rakentaminen niemen pohjoisosaan.

Haukanniemi on ollut kaupungin metsäsuunnitelmalla rauhoitettu alue. Suojelustatus muuttui alkuvuodesta, kun osa alueesta siirtyi luonnonsuojelulain piiriin.

Haukanniemi on yksi kuudesta kohteesta, jotka Jyväskylän kaupunki lahjoitti luonnonsuojeluun osana Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaa.

Päätöksellä turvataan Haukanniemen luonnon monimuotoisuus. Reilun kahdeksan hehtaarin alueella sijaitseekin yksi kaupungin laajimmista ja monimuotoisimmista lehtokokonaisuuksista.

Päätöksen mukaan vain niemen keski- ja pohjoisosa ovat luonnonsuojelulain piirissä. Laki rajaa toimintaa suojelualueilla, mutta Haukanniemen virkistyskäyttöön suojelupäätös vaikuttaa vain vähän.

Ruokasieniä ja -marjoja saa edelleen poimia suojelualueellakin, mutta muita sieniä ja kasveja ei. Polttopuita nuotiota varten alueelta ei luonnollisesti saa kerätä.

Kävellä saa sekä poluilla että polkujen ulkopuolella ja pyöräily on edelleen sallittu suojelupäätöksen osoittamilla polku-urilla. Alueella ulkoilevien koirien tulisi olla kytkettyinä ympäri vuoden.

Haukanniemen virkistysaluetta kehitetään jatkossakin ulkoilijoita ajatellen. Suunnitelmissa on ollut mm. sillan ja esteettömän reitin rakentaminen niemen pohjoisosaan.