PIAN ON SE aika, kun puolitutut alkavat jakaa äänestysnumeroaan ja -linkkiään. Lounasseuraasi päätyy vanhoja ryhmätyö- ja vuosikurssikavereita, joiden kanssa et ole jutellut hetkeen. 

Ainejärjestön tyyppi tulee kehumaan: ”Sä olisit mahtava ehdokas, lähtisitkö mukaan”. 

Myös eturivin poliitikkoja voi näkyä kampuksilla vauhdittamassa edustamansa puolueen opiskelijajärjestön kampanjaa. 

Valitettavasta tämä on monelle kaikki, mitä edustajistovaaleista tulee mieleen.

  

MONI EI tiedä, kuinka suurilla pelimerkeillä edustajisto pelaa.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tase on yli 82 miljoonaa euroa, joka on hieman enemmän kuin maailman suurimmalla luterilaisella seurakunnalla eli Jyväskylän seurakunnalla.

Muun muassa tuon summan käytöstä vastaa ylioppilaskunnan edustajisto. Siitä huolimatta suuri osa opiskelijoista ei tiedä, mistä edustajistossa on kyse – ja mistä se oikeastaan päättää.

Osa päätöksistä toki nousee myös pinnalle. Sosiaalisen median keskustelukanaviin, kuten Jodeliin, on päätynyt esimerkiksi vuoden 2018 sirkkakeskustelu. Edustajisto käsitteli aloitetta siitä, pitäisikö Ilokiven ravintolassa olla tarjolla sirkkaruokaa. Noin kahden tunnin pituisen keskustelun tuloksena aloite päätettiin merkata tiedoksi.

Toisin sanoen se ei aiheuttanut toimenpiteitä. Sirkkaruokaa ei tullut.

Mutta edustajisto päättää muustakin.

Tuon summan käytöstä vastaa ylioppilaskunnan edustajisto.

Tästä oivallinen esimerkki on kuluvan vuoden alussa pinnalla ollut asunnonvaihtomaksukeskustelu. Se koski sitä, pitääkö Soihdun asunnosta toiseen muuttavan maksaa vaihtomaksua vai ei. 

Toinen esimerkki puolestaan on vaikuttaminen Soihdun eri palveluihin kuten siihen, minne rakennetaan. Edustajisto voi siis vaikuttaa aluekehitykseen ja siihen, tuleeko remontoitavan tornitalon alakertaan verstas vai pienryhmätila.

Myös budjetin valmistelussa edustajistolla on merkittävä sananvalta.

 

KUINKA AKTIIVISTA osallistumista edustajisto vaatii? Se on kuin Candy Town: voit esimerkiksi valita vain omia varmoja suosikkeja, ottaa makupaloja joka laarista tai kokeilla vähän jotain uuttakin.

Yleensä se on jotain tältä väliltä, ja millä tahansa aikapanoksella osallistuminen on yhtä arvokasta.

Silläkään ei ole väliä, päätyykö edariin varsinaiseksi jäseneksi vai varalle. Molemmista rooleista voi vaikuttaa.

Vaikka sinulla ei vielä olisikaan tietoa ja taitoa edaritoiminnasta, älä arkaile.

Jäsenenä tai varajäsenenä voi kokouksiin osallistumisen lisäksi tulla nimetyksi esimerkiksi yleiseen valintatoimikuntaan eli YLVAan tai erityiseen valintatoimikuntaan eli ERVAan. Nämä toimikunnat valmistelevat henkilövalintoja eri yliopistoyhteisön elimiin kuten tiedekuntaneuvostoihin ja yliopistokollegioon, jotka muun muassa vaikuttavat yliopiston kehittämiseen.

Lisäksi edustajiston kautta voi vaikuttaa siihen, mitä ylioppilaskunnan henkilöstö ja hallitus ajavat yliopiston työryhmissä. Olen itse esimerkiksi päässyt koulutusneuvostossa vaikuttamaan aloituspaikkojen jakautumiseen eri väylien, kuten avoimen väylän, todistusvalinnan ja pääsykokeen, kesken.

Myös iltakoulut ja eri työryhmät ovat hyviä vaikuttamisen paikkoja sekä edaattoreille että varalla oleville – esimerkiksi oma JYY-urani lähti niistä varajäsenenä liikkeelle –, koska muun muassa työryhmissä muotoillaan edustajiston kokouksiin tuotavia esityksiä. Päätökset, kuten jäsenmaksun lopullinen summa, saavat usein 95 prosentin varmuudella lopullisen muotonsa jo valmisteluvaiheessa.

Vaikka osallistumisen keinoja on monia, kaikessa ei tarvitse olla mukana.

Vaikka JYY-karkkipussiin eksyisikin muutama kirpeä karkki, jää kokonaisuus varmasti plussalle.

EDARI ON joukkuepeliä, ja joukkue on erityisesti oma ryhmä. Joku pelaajista voi osallistua ERVAan, toinen taas budjetti-iltakouluun.

Joukkueen jäsenet jakavat toisilleen ajatuksia ja tietoa siitä, millaisia keskusteluja eri työryhmissä on käyty.

Myöskään vaalikampanjointia ei kannata pelätä. Suurin osa ehdokkaista ei itse asiassa juurikaan kampanjoi. Pienellä kampanjoinnilla toki parantaa läpipääsyn kertoimia.

Se ei silti tarkoita, että vaalien alla tulisi olla 24/7 yliopiston kirjaston, siis Lähteen, edessä. (Toki näinkin voi tehdä.)

Jo se, että kertoo lyhyesti olevansa ehdolla ja siitä, mitä tavoittelee, tuo todennäköisesti muutaman äänen. Täyttämällä vaalikoneen ja pistäytymällä vaaliliittosi kampanjointikojulla pääsee jo pitkälle. Vinkkinä myös: jos vaalikoneen kysymykset tuntuvat hankalilta, kokeneemmilta JYYriltä voi kysyä neuvoja. Moni täyttääkin vaalikoneita ryhmänsä kesken.

Vaikka sinulla ei vielä olisikaan tietoa ja taitoa edaritoiminnasta, älä arkaile. Moni on nyt tai on ollut kanssasi samassa tilanteessa. Lisäksi edari perehdytetään huolellisesti, ja kokouskäytänteet tulevat tutuiksi.

Mukaan kannattaa lähteä avoimin mielin. Vaikka JYY-karkkipussiin eksyisikin muutama kirpeä karkki, jää kokonaisuus varmasti plussalle.