YLIOPISTON KAMPUKSELLA järjestettiin tiistaina 23. huhtikuuta mielenilmaus, jonka osallistujat vastustivat Petteri Orpon (kok) hallituksen opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia.

Mielenosoittajat nukkuivat tiistain ja keskiviikon välisen yön teltoissa, jotka oli pystytetty kirjasto Lähteen viereiselle nurmikentälle.

Tempauksen järjestäjänä toimi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (Jyy). Jyyn hallituksen puheenjohtaja Akseli Immosen mukaan hallituksen kevään kehysriihessä tehtiin opiskelijoiden toimeentulon kannalta ”kylmääviä” päätöksiä.

Hallitus päätti muun muassa siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän piiriin.

Opintotuen asumislisä olisi noin 260 euroa kuukaudessa. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2025 elokuussa.

”Tiedämme, että jo nyt opiskelijoilla on toimeentulon kanssa rankkaa, ja moni asuu velalla”, sanoo Immonen.

Mielenilmauksessa pystytetty telttakylä havainnollistaa Immosen mukaan tilannetta, johon leikkaukset voivat pahimmillaan opiskelijat saattaa.

TIISTAI-ILTANA puoli yhdeksän aikoihin nurmikentälle on noussut kymmenkunta telttaa. Maa on lumen peitossa, mutta se ei mielenosoittajien menoa tunnu haittaavan. Opiskelijahaalareihin sonnustautunut Jyyn hallitus jakaa paikalle saapuville ihmisille pahvimukeista lämmintä kaakaota.

Nurmikentän laitamille telttaansa pystyttää Olli Kurkisuo. Hän on alanvaihtaja ja opiskelee Jyväskylän yliopistossa nyt ensimmäistä vuotta englantia.

Opiskelun ja asumisen Kurkisuo on tähän mennessä kustantanut asumistuen lisäksi omilla säästöillään.
”Itseäni tämä mahdollinen asumistuen muutos koskee aika reippaastikin, koska voi olla, etten jatkossa saa mitään tukea asumiseen, jos päätökset menevät tällaisenaan läpi.”

Alanvaihtajana Kurkisuo ei ole enää oikeutettu saamaan opintotukea. Siispä asumistuen siirtyminen opintotuen asumislisän piiriin aiheuttaisi hänen talouteensa merkittävän loven.

”Siksi täällä nyt ollaan osoittamassa mieltä, että saisi äänen kuuluviin.”
Kurkisuon on suunnitellut viettävänsä koko yön kampusalueelle pystytetyssä teltassaan.

Jyyn hallituksen puheenjohtaja Akseli Immonen.

IMMOSEN MUKAAN mielenilmauksen päätavoitteena on, että hallituksen opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset peruttaisiin. Lisäksi tempauksella on viestinnällinen tarkoitus.

”Kerromme päättäjille Jyväskylässä ja muuallakin, että opiskelijoille alkaa nyt vähitellen riittämään nämä leikkaukset, jotka osuvat meihin suhteettoman epäoikeudenmukaisesti.”

Immosen mukaan muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Opiskelijoilta leikkaaminen ei ole välttämätön toimi.

”Tämä ei ole oikeudenmukaista ja haluamme tehdä sen selväksi.”