Lana Del Rey – Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Interscope & Polydor Records. Julkaisu 24.3.2023.

4/5

 

LANA DEL REYN yhdeksäs studioalbumi Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd on tähän mennessä yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijän henkilökohtaisin levy.

Se on vuoristoratamainen kattaus musikaalisia spektaakkeleja aina tunteikkaisiin paljastuksiin perheen tragedioista.

Albumi osoittaa, missä Del Rey loistaa. Siinä yhdistyvät Born to Dien (2012) femme fatale -indiepop, Honeymoonin (2015) elokuvamainen melodia ja albumin Normal Fucking Rockwell! (2019) kepeys. Vuonna 2021 ilmestyneiden albumien Chemtrails Over the Country Club ja Blue Banisters tapaan myös tuore Ocean Blvd vaikuttaa artistin itse itselleen väsäämältä tunneskaalojen aikakapselilta kuin radiosoittoon pyrkivältä soundilta.

Tunnelma albumilla vaihtelee. Del Reylle tyypillistä menneiden vuosikymmenten rätisevää soundia edustaa virrenkaltainen Sweet. Kappale jää kuitenkin pliisuksi, eikä erotu joukosta. Samoin käy tuottaja Jack Antonoffin vaimolle omistetulle Margaretille.

Sen sijaan single A&W kasvaa laiskan alun jälkeen kauhuelokuvatraileriksi ja loppuu naisen sensuaalisuudesta vihjailevaan 1960-luvun blues-loruun. It’s not about havin’ someone to love me anymore. This is the experience of bein’ an American whore, Del Rey laulaa sarkastisesti.

Ajoittaiset omituisuudet, kuten humoristiset sanoitukset ja mukaan jätetyt äänityskoppikeskustelut, lisäävät viehätystä. Peppersissä lauletaan rennosti naapureille alasti tanssimisesta ja poikaystävän koronatartunnasta. Kanadalaisen Tommy Genesiksen tuotannosta lainattu kertosäe Angelina Jolie’sta jää auttamatta soimaan päähän.

Henkevät teemat ja gospel-vaikutteet saavat kokoelman kuulostamaan Del Reyn synninpäästöltä. Homofobisen vaikuttajapasori Judah Smithin neliminuuttinen saarna sykähdyttää kuitenkin sanomaltaan vääristä syistä ja on jatkossa lähinnä skipattava raita.

Yhteensä 77 minuutin mittaisella, 16 raidan albumilla muutamat sanoitukset – let the light in, braid my hair, when you know you know – toistuvat useammassa kappaleessa häiritsevästi.

 

PARASTA antia ovat sanoittajana ylistetyn Del Reyn lyyriset tekstit, joissa teemat perhesuhteista kuolemaan ovat läsnä. Folk-vaikutteinen Kintsugi kertoo läheisen viimeisistä hetkistä kytkien menetyksen japanilaiseen keramiikan korjaustekniikkaan. Melodisesta yksitoikkoisuudestaan huolimatta se liikuttaa.

Alistuvan naisen roolin ja masennuksen glorifioinnista kritisoitua Del Reytä on usein vaadittu selittämään kiistanalaisia sanoituksiaan. Hän twiittasi tekevänsä sen kappaleessa Fingertips. Siinä Del Rey kertoo nuorena kuolleesta, entisestä poikaystävästään, sekä moittii äitinsä kasvatusmetodeja. Hän pohtii myös lapsettomuuttaan ja itsetuhoisuuttaan.

Ironisesti yhdellä lyhyimmistä kappaleista Grandfather Please Stand on the Shoulders of My Father While He’s Deep-Sea Fishing artisti toivoo, että vaikkei tämän taidetta ymmärtäisi, sen tuntisi luissaan. Siinä Ocean Blvd onnistuu – kokonaisuudessaan Del Reyn huumaava laulu, huumori sekä suorasanaisuus tuntuvat todella ytimissä.