The Whale

Darren Aronofsky. Draama, K12, 117 min. Ensi-ilta 3.3.2023.

3,5/5

 

THE WHALE kuvaa ulkomaailmasta eristäytyneen äidinkielenopettajan elämää. Charlie (Brendan Fraser) elää tunkkaisessa asunnossa vaikean menneisyyden ja sairaalloisen ylipainon vankina. Saatuaan pahaa enteilevän diagnoosin hän päättää korjata suhteensa teini-ikäisen tyttärensä (Sadie Sink) kanssa.

Ysäritähti ja The Whalesta parhaan miespääosan Oscarin saanut Fraser loistaa tunteikkaassa roolissaan vapautumista tavoittelevana isänä ja homomiehenä, joka paasaa oppilailleen itseilmaisun merkityksistä – etäluennoilla suljetun web-kameran toisella puolella. Charlien asuntoon ja sieltä ulos ravaavia sivuhenkilöitä on kourallinen, mutta heidän tarinansa jäävät suurilta osin vajaiksi. Valopilkku on turhautuneen sairaanhoitajaystävän (Hong Chaun) hahmo.

Samuel D. Hunterin käsikirjoitus perustuu hänen samannimiseen näytelmäänsä (2012), mikä näkyy kohtausten rytmissä. Elokuvassa on myös paikoin kiireen tuntua ja melodramaattisuus lipsuu parissa kohtauksessa turhan teatraaliseksi.

Ohjaaja Darren Aronofsky tunnetaan ihmispsyykeen synkkyyteen pureutuvista elokuvistaan. Kuten kokonaisen sukupolven traumatisoinut huumehoureinen Unelmien sielunmessu (2000) ja häiritsevä, perfektionismia kuvaava Black Swan (2010), myös The Whale jää mieleen autenttisena kuvauksena inhimillisestä epäonnesta, jossa ulkoiset seikat (kuten ylipaino) ovat itsessään merkityksettömiä.

Raskaiden teemojensa takia elokuva tuskin miellyttää kaikkia, muttei se siihen pyrikään. The Whale on ensisijaisesti tarina empatian merkityksestä, jonka traagisin ristiriita on periksiantamaton hyväntahtoisuus ja ihmiskohtalon peruuttamattomuus.