Babylon

Damien Chazelle | Draama | 189 min | K16.

2,5/5

Ensi-ilta 20.1.2023.

 

DAMIEN CHAZELLE löi itsensä läpi nykyohjaajien eturiviin Hollywoodiin sijoitetulla hattararomanttisella musikaalillaan La La Land (2016), joka tahkosi lippuluukuilta valtavat määrät rahaa ja toi ohjaaja-Oscarin tuolloin 32-vuotiaalle tekijälleen – tehden tästä kategorian kaikkien aikojen nuorimman voittajan.

Chazellen uutuus vie niin ikään unelmatehtaalle. Babylon on La La Landin synkkä sisarteos, jonka tarina sijoittuu äänielokuvan rappiollisiin alkuvuosiin 1920- ja 1930-luvuille. Tällä kertaa Hollywood on naiivit haaveet toteuttavan satukaupungin sijaan rikkinäisten ihmisten loppusijoituspaikka, jossa hyväksynnän etsiminen johtaa vääjäämättömään tuhoon.

Babylonin valopilkku on Brad Pittin itsetietoinen rooli juoppona näyttelijälegendana, jonka alamäestä elokuva ammentaa ainoat koskettavat hetkensä.

Villeimmät kohtaukset on varattu Margot Robbielle, joka pääsee vauhkoon vauhtiin moniongelmaisena tähdenlentona. Hahmo jää kuitenkin heikon taustatarinan takia ohueksi.

Chazelle on panostanut jälleen spektaakkelin elementteihin – joukkokohtausten tarkat koreografiat ja pieteetillä maaliin viety visuaalinen ilme tuottavat paikoin komeita kuvia.

Dekadenssi on kuitenkin vaikea laji. Vaikka Babylon etenee yli kolmituntisen kestonsa huumehuuruisella tarmolla, se ei kertaakaan onnistu kunnolla perustelemaan räävittömyyttään. Lopputulokseksi jää itsetarkoituksellista sekoilua ja huonoa eritehuumoria.