JYVÄSKYLÄN torille!

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnettiin Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaukselle.

Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna elokuvaohjaaja Klaus Härö.

Hän korosti perusteluissaan rakennuksesta huokuvaa kunnioitusta alkuperäistä kirjastoa ja kävijöitä kohtaan.

”On kunnioitettu, mutta uskallettu tehdä rohkeitakin muutoksia. Arvokkaaseen rakennus- ja kaupunkimaisemaan taiten asettunut aikansa lapsi herää uuteen loistoon peruskorjauksessa, jossa vanha on ajatuksella sovitettu uuteen aikaan.”

Jyväskylän yliopiston kirjasto valmistui vuonna 1974. Sen suunnitteli arkkitehti Arto Sipinen.

Rakennuksen korjaus- ja pääsuunnittelusta vastasi hänen poikansa, arkkitehti Ari Sipinen (Arkkitehtitoimisto Sipinen Oy), ja tila- ja sisustussuunnittelusta arkkitehti Merja Kiviranta (BST Arkkitehdit Oy).

Keltaisena kirjastona tunnettu rakennus avasi ovensa korjauksen jälkeen syksyllä 2021 ja sai samalla uuden nimen Lähde. Korjauksessa rakennuksen tilat muutettiin vastaamaan yliopiston tarpeita samalla kun alkuperäinen tilallinen idea, värimaailma ja sisääntuloaulan tunnelma säilytettiin.

 

VOITTAJA julkistettiin maanantaina 3. lokakuuta.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi palkinnon nyt yhdeksättä kertaa.

Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Muita ehdokkaita olivat tänä vuonna Jätkäsaaren koulu Helsingissä ja Serlachiuksen Taidesauna Mäntässä.

 

Jyväskylän yliopiston kirjasto ehdolla Arkkitehtuurin Finlandian saajaksi – Voittajan valitsee elokuvaohjaaja Klaus Härö

Miljoonia euroja maksanut peruskorjaus valmistui aikataulussa, ja nyt Jyväskylän yliopiston kirjaston ovet ovat taas auki: Lähde, ole hyvä

Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde korjattiin – Katso, miten keltainen kirjasto on muuttunut