ARKKITEHTUURIN Finlandia -palkintoehdokkaat on julkistettu. Ehdolla ovat Jyväskylän yliopiston kirjasto, Jätkäsaaren koulu Helsingissä ja Serlachiuksen Taidesauna Mäntässä.

Voittajan valitsee tänä vuonna elokuvaohjaaja Klaus Härö, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Äideistä parhain (2005), Postia pappi Jaakobille (2009) ja Miekkailija (2015).

Finalistikohteet päättävään esiraatiin kuuluivat professori Panu Lehtovuori, arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Mona Schalin ja professori Rainer Mahlamäki.

”Valitut kolme arkkitehtonista, maisemallista ja urbaania kohdetta muistuttavat toisaalta huippulaatuisten tieteen, koulutuksen ja oppimisen ympäristöjen merkityksestä ja toisaalta tuovat esiin sen, miten arkkitehtuuri luo abstrahoituvaan maailmaan lämpimiä hyvän elämän paikkoja”, kuvaa esiraadin puheenjohtaja Lehtovuori tiedotteessa.

 

JYVÄSKYLÄN yliopiston kirjasto valmistui vuonna 1974. Arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema rakennus sai huomiota etenkin arkkitehtuurinsa ja toiminnallisen konseptinsa takia.

Peruskorjauksesta vastasi arkkitehdin poika Ari Sipinen. Keltaisena kirjastona tunnettu rakennus avautui korjauksen jälkeen syksyllä 2021 ja sai samalla uuden nimen Lähde. Korjauksessa rakennuksen tilat muutettiin vastaamaan yliopiston tarpeita samalla kun alkuperäinen tilallinen idea, värimaailma ja sisääntuloaulan tunnelma säilytettiin.

Lue lisää: Miljoonia euroja maksanut peruskorjaus valmistui aikataulussa, ja nyt Jyväskylän yliopiston kirjaston ovet ovat taas auki (Jylkkäri 30.8.2021)

Lue lisää: Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde korjattiin – Katso, miten keltainen kirjasto on muuttunut (30.8.2021)

Näkyvimpiä muutokset ovat alempien kirjavarastokerrosten uusi käyttö ja niiden liittäminen tilallisesti ylempiin kerroksiin avaamalla uusia aukkoja kerrosten väliin.

”Lopputuloksena on valoisa, helposti lähestyttävä ja käyttäjien yhteisöllisyyttä tukeva, uudistunut oppimisympäristö”, esiraati perustelee.

 

YLIOPISTON kirjaston lisäksi ehdolla ovat Jätkäsaaren koulu ja Serlachiuksen museon Taidesauna.

Vuonna 2019 valmistuneen koulun suunnittelusta vastasivat Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit -toimiston Erkko Aarti, Kuutti Halinen, Janne Kentala, Arto Ollila ja Mikki Ristola.

”Rakennuksen selkeä, harkkomainen hahmo poikkeaa tuoreella tavalla yleisestä koulurakennusten arkkitehtuurista. […] Komea ja kauniisti ylävalaistu keskustila on rakennuksen ydin”, esiraati perustelee.

Museon tilaaman tänä kesänä valmistuneen betonirakenteisen rantasaunan suunnittelusta vastasi puolestaan Gösta-museokilpailun voittanut espanjalainen arkkitehtikolmikko. Mendoza-Partida Architectural Studion ja BAX Studion Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bezan toteuttivat saunan suomalaisen Planetary Architecture -toimiston arkkitehtien, Pekka Pakkasen ja Anna Kontuniemen kanssa.

”Taidesauna liittyy selvästi uuteen saunakulttuuriin, jossa perinteisen hiljentymisen ja peseytymisen sijaan saunomisesta haetaan elämyksiä ja sosiaalista yhdessä olemista”, esiraati kertoo tiedotteessa.

 

VOITTAJA julkistetaan 3. lokakuuta.

Suomen Arkkitehtiliitto myöntää palkinnon nyt yhdeksättä kertaa.

Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014. Aiempia voittajarakennuksia ovat Puolan juutalaisten historiallinen museo Varsovassa, Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva Puukuokka-kerrostalo, Rovaniemen keskuskentän monitoimirakennus Railo, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaus, Helsingin Uusi lastensairaala, Helsingin Käpylän Käärmetalo, Helsingin Olympiastadionin korjaus- ja uudistustyö ja Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri.

Arkkitehtuurin Finlandia myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneelle uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.