Viikinki

Lauri Anssi Moilanen ja Olli Vuokko | Dokumentti | 2022 | 87 min.

3/5

Ensi-ilta 27.9.2022.

 

KAKSITOISTA vuotta sitten menehtynyt Tony Halme oli hahmo, jollaista suomalaisessa viihdeteollisuudessa ja politiikassa tuskin tullaan enää näkemään.

Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon ohjaama Viikinki on dokumenttina standardimuotoinen tiivistys itähelsinkiläisen lihaskimpun värikkäistä vaiheista. Runsas arkistomateriaali ja puhuvat päät kuljettavat läpi kiusaamisen ja rikkinäisen perheen varjostamaan lapsuuden sekä showpaini- ja nyrkkeilyuran Yhdysvalloissa päättyen kansanedustajuuteen ja päihteiden riuduttamiin viimeisiin vuosiin.

Äänessä on ystäviä, yhteistyökumppaneita ja tutkijoita, mutta Halmeen elämän lähimpien ihmisten mietteet jäävät pääosin uupumaan. Halmen rooli perussuomalaisten nousun aloittaneena toksisena populistina ja laman jälkeisen Suomen tuntojen tulkkina saa runsaasti huomiota.

Tekijät onnistuvat kyllä raaputtamaan tosimiehen kovaa pintaa, valottamaan Halmeen ajattelua ja tunteita suunsoiton takana. Hänen vaiheitaan seuranneelle tai kirjojaan lukeneelle elokuva ei kuitenkaan tarjoa kovinkaan paljoa uutta.