”Viikinkimiekkailu on niin sanottu show sport -laji eli toiminta on urheilua, jossa julkisissa esiintymisissä ei niinkään kilpailla vaan esiinnytään. Esityksiä ei kuitenkaan käsikirjoiteta valmiiksi, ja taistelun voittaa se puoli, joka miekkailee paremmin”, miekkailukerhon sotapäällikkö Harri Hihnala sanoo.

Suomeen viikinkimiekkailu rantautui vuosituhannen vaihteessa, mutta alkunsa laji on saanut Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa jo 1970–1980-luvuilla. Laji levisi nopeasti ympäri Eurooppaa ja kehittyi levitessään teatterimiekkailusta urheilullisempaan ja taistelulajimaisempaan suuntaan uusien harrastajien tuodessa lajiin oikeaa miekkailu- ja taisteluosaamista. Hihnalan mukaan laji on Suomessa tällä hetkellä nousujohteessa.

”Kerhomme toimii osana Kaartien veljeskuntaa, johon kuuluvat myös sisarkaartit Ulvilan Kaarti, Pohjan Kaarti ja Birckalan Kaarti”, Hihnala kertoo.

Suomesta löytyy myös muita vaihtelevalla aktiivisuudella toimivia viikinkimiekkailuseuroja, mutta Hihnalan mukaan Kaartit ovat tällä hetkellä suurin ja järjestäytynein kokonaisuus ja ne pyrkivät aktiivisesti kehittämään ja laajentamaan miekkailuharrastusta.

Suureksi osaksi lajin viehätystä Hihnala nimeääkin menneessä ajassa vierailun samanhenkisten ihmisten kanssa: sumuisen viikinkileirin läpi kävelemisen, hetket leirinuotiolla ja yhteisen voitonriemun.

Laji sai aikanaan alkunsa siitä, kun historiallisia taisteluja haluttiin toisintaa. Viikinkimiekkailun harrastajia yhdistääkin kiinnostus historiaan ja perinteisiin, mutta miekkailijoita on tullut toimintaan mukaan montaa eri kautta.

”Osa on tullut muiden historiallisten kamppailulajien kautta, osa käsityöpuolen kautta, jotkut ovat innostuneet taistelusta nähtyään sitä tapahtumissa ja jotkut vain tulevat kokeilemaan nähtyään menoa somessa tai kuultuaan siitä kavereiltaan ja jäävät mukaan”, Hihnala kertoo.

Sotapäällikön mukaan lajissa kiehtoo niin uuden oppiminen kuin se, että pääsee hetkellisesti irtaantumaan arjesta ja ajasta ja keskittymään muuhun. Suureksi osaksi lajin viehätystä Hihnala nimeääkin menneessä ajassa vierailun samanhenkisten ihmisten kanssa: sumuisen viikinkileirin läpi kävelemisen, hetket leirinuotiolla ja yhteisen voitonriemun.

”Tämä on matalan aloituskynnyksensä takia hyvin aloittelijaystävällinen laji eikä aloittamiseen tarvita oikeastaan muuta kuin mielenkiintoa tulla mukaan miekkailemaan.”

Tällä hetkellä Jyväskylän kuuluisimman maamerkin mukaan nimetyn kerhon toiminnassa on aktiivisesti mukana noin 30 henkilöä ja uusien miekkailijoiden toivotaan lähtevän mukaan. Uusia alkeiskursseja järjestetään puolivuosittain. Kurssit alkavat syksyllä ja tammikuun lopulla.

”Mukaan voi kuitenkin tulla walk-in-periaatteella tai tutustumalla miekkailuun erikseen järjestetyissä tutustumispäivissä”, sanoo Hihnala.

”Alkuun et tarvitse muita varusteita kuin sisäliikuntavaatteet, -kengät, juomapullon ja näin korona-aikana hengitysmaskin”, hän lisää.

Muut varusteet hankitaan historian elävöityspuolen käsityöihmisiltä ja -yrityksiltä sekä netistä. Harrastajat tekevät myös itse esimerkiksi vaatteita ja käyttöesineitä harrastusta varten.

”Uusia jäseniä neuvotaan siinä, mitä ja mistä kannattaa hankkia. Tämä on matalan aloituskynnyksensä takia hyvin aloittelijaystävällinen laji eikä aloittamiseen tarvita oikeastaan muuta kuin mielenkiintoa tulla mukaan miekkailemaan”, Hihnala kertoo.