23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä

Mona Bling | Into Kustannus, 2022. s. 200.

 

SOMEVAIKUTTAJA ja toimittaja Mona Bling avaa ja kumoaa esikoisteoksessaan transihmisiin liitettyjä myyttejä, kuten sukupuolenkorjausleikkauksiin, vanhemmuuteen tai mielenterveyteen liittyviä uskomuksia.

Transihmisille itselleen kirja tuskin tarjoaa juuri uutta, eikä se ole kirjoittajan tarkoituskaan. Teos on suunnattu cissukupuolisille ihmisille,  jotta heidän olisi helpompi ymmärtää transihmisten elämää.

Kirjassa pääsevät ääneen myös kokemusasiantuntijat, joiden tarinat tuovat lukijan lähemmäksi väkivallanuhkan, väärinsukupuolittamisen ja toisaalta sukupuolieuforian kokemuksia.

Bling avaa kirjassaan myös omaa transprosessiaan, mutta erityisen kiinnostavaa on kirjoittajan itsereflektio esimerkiksi sisäistetyn transfobian ympärillä.

Hän kertoo muun muassa ajatelleensa, että transition tavoitteena on tulla ”täydelliseksi naiseksi”, ja ettei hän transnaisena kelpaisi kuin seksiseuraksi, sillä kukaan ”ei haluaisi esitellä minua vanhemmilleen, koska olen trans”.