ON TAAS se aika vuodesta, kun innokkaat uudet opiskelijat astelevat yliopiston ovista sisään ja aloittavat korkeakoulutiensä – pitkästä aikaa paikan päällä. Viimeisen kahden vuoden aikana totutut etäluennot ovat ainakin osittain historiaa.

Alkavan lukuvuoden kuluessa selviää millaisen jäljen korona-aika, etäopiskelu ja sosiaalisten kontaktien väheneminen jättivät ”elämän parhaana aikana” mainostettuun opiskelijakulttuuriin ja -elämään.

Jo ennen pandemiaa yhteiskunnan viesti opiskelijoille on ollut selvä: pääse korkeakouluun, opiskele, valmistu ja aloita työurasi mahdollisimman nopeassa aikataulussa. Esimerkiksi opintoaikaan sidottu opintolainahyvitys painostaa monia kiirehtimään opintoja.

Vaatimus nopeasta valmistumisesta ei siis kannusta tekemään asioita, joista opiskeluajat yleensä muistetaan parhaiten: ulkomaanvaihto, opiskelijajärjestön toimintaan osallistuminen, uusi harrastus tai kurssit, jotka eivät liity pääaineeseen. Korona-aika kiristi vaadittua opiskeluvauhtia entisestään. Saimme lukea juttuja yli-inhimillisistä vuosittaisista opintopistemääristä samalla kun osa opiskelijoista uupui yksinäisyyden, epävarmuuden ja turvattomuuden tunteiden taakan alle.

 

Yhteiskunnan viesti on ollut opiskelijoille selvä: opiskele, valmistu ja aloita työurasi nopeassa aikataulussa.

 

PELKÄÄN, että pandemia-ajan kuvaukset opiskelijuudesta ovat saaneet uudet opiskelijat näkemään opiskelijaelämän suurimman annin kurssien ja tutkinnon suorittamisessa.

Vaikka opiskelu itsessään on tärkeää, on sitä myös uusien asioiden kokeilu ja kokeminen, ihmisten kohtaaminen ja itseensä tutustuminen. Ilman kokemuksia sekä väistämättä myös virheitä, jää opiskelijaelämästä käteen pelkkä paperi. Kannustankin kampukselle palaavia uusia sekä jatkavia opiskelijoita tämän lukuvuoden aikana tarttumaan kaikkeen mikä vähänkään innostaa tai inspiroi – oli se sitten vieraan kielen opiskelu, uusi harrastus tai järjestössä toimiminen.

Toivon, että opiskelijaelämä säilyy edelleen ”elämän parhaana aikaa” eikä vain pakollisena pahana, joka halutaan suorittaa mahdollisimman nopeasti.