KOLME SENTTIMETRIÄ.

Sen verran Ilokiven lounasravintolan ruokalautasten halkaisijan mitasta hupeni. Vuoden 2022 alussa ravintola korvasi halkaisijaltaan 27 senttimetrin kokoiset lautaset 24-senttimetrisillä.

Nyt ne ovat samankokoiset kuin muissa kampusalueen opiskelijaravintoloissa.

”Muista ravintoloista tuli sanomista, että meillä on laittoman suuri lautanen. Nyt ollaan samalla viivalla”, ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen sanoo.

Siksikö koko muuttui?

Ei pelkästään, vastaa Lemiläinen.

Tavoitteena on myös vähentää ruokahävikkiä ja edistää kansanterveyttä. Hävikin määrä on tosin ollut aiemmin kohtuullinen: 16–19 grammaa/asiakas (mukaan lukien servietit ja teepussit). Vähentämisen varaa Lemiläisen mukaan silti on. Ihanne olisi nolla.

 

 

RUOKAVIRASTON uusi korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus tuli voimaan 2022 alussa. 108-sivuinen opus ohjeistaa hävikin vähentämisestä oikeaoppisiin lautamalleihin. Suosituksen mukaan aterian tulisi kattaa kolmannes päivittäisestä energiansaannista.

Lemiläisen mukaan edellisillä lautasilla ateriakoko oli ”varmasti” suurempi, ”ainakin keot, mitä olen nähnyt”, vaikka toki pienemmillekin lautasille ”kasataan”.

Mutta koheneeko kansanterveys, jos Ilokivessä syödään vähemmän?

”Jos syötäisiin säännöllisesti ja kohtuullisesti, eikä kerran päivässä kauheaa satsia.”

Lautasvaihdoksesta on tullut palautetta jonkin verran, yksi sähköpostilla ja muutamia linjastolla. QR-koodin kautta voi antaa palautetta puuttuuko jotain. Oli laitettu, että isot lautaset puuttuvat.

Nyt suuret lautaset ovat varastossa. Niitä käytetään ravintolan pitopalveluihin.

Mutta lounaiden osalta tehty lautasmuutos on pysyvä.