KORKEAKOULUOPISKELIJOIDEN terveydenhoitomaksu muuttui vuosi sitten. Tammikuussa 2021 voimaan tulleen lain myötä kaikki korkeakoulututkintoa suorittavat ovat yhdenvertaisia terveydenhoidon piirissä, ja aiemmin vain yliopisto-opiskelijoille tarkoitetut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palvelut laajenivat myös ammattikorkeakoululaisille.

Ennen muutosta yliopisto-opiskelijat maksoivat YTHS:n palveluista ilmoittautuessaan läsnäolevaksi opiskelijaksi ja maksaessaan ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Uuden järjestelyn myötä maksaminen ei ole automaattista, ja maksu täytyy itse maksaa erikseen Kelalle.

Lukukaudessa määrä on 35,80 euroa.

 

KEVÄÄLLÄ 2021 Kela lähetti noin 44 000 opiskelijalle muistutuksen maksamattomasta laskusta. Syyslukukaudella puolestaan 273 000 maksuvelvollisesta opiskelijasta noin 45 000 sai karhukirjeen.

Maksumuistutuksesta peritään 5 euroa. Jos opiskelija ei sen jälkeen maksa, Kela voi kuitata eli vähentää maksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos kuittaus ei onnistu, maksu siirretään ulosottoon.

Viime keväänä noin 4 400 opiskelijan maksu kuitattiin opintorahasta ja noin 6 200 meni ulosottoon. Syksyllä vastaavat luvut olivat noin 5 200 ja noin 7 000.

Nyt alkaneelle kevätlukukaudelle on ilmoittautunut noin 260 000 korkeakouluopiskelijaa. Maksun eräpäivä oli 31. tammikuuta 2022.

 

 

Kela on saanut opiskelijoilta palautetta maksujärjestelystä. Miksi Kela ei lähetä laskua ennen eräpäivää?

Siksi, että Kelalla ei ole tietoa kaikista maksuvelvollisista ennen eräpäivää, sanoo Kelan tiimipäällikkö Emmi Lehtonen sanoo.

Hänen mukaansa palautteen määrä on ollut pientä. Sen perusteella Kela on kuitenkin pyrkinyt kehittämään maksusovellusta sekä tiedotekirjeen ja verkkosivujen ohjeistusta.

Meneillään on myös arviointi vuoden 2021 kokemuksista ja mahdollisista kehittämiskohteista.