Pablo Larraín | Draama |2021|116 min.

Ensi-ilta 25.12.2021.

3/5

 

OHJAAJA Pablo Larraín palaa prinsessa Diana -henkilökuvallaan lähihistorian suurnaisten pariin. Spencer on Jackie Kennedystä kertoneen Jackien (2016) tavoin tyylikäs ja näyttävä, mutta vähemmän kuin osiensa summa.

Itsensä saduksi luokitteleva elokuva tarkastelee ilmeisimpien tulkintojen kautta päähenkilönsä irtautumista puolisostaan ja kuningasperheestä. Teos tavoittaa hovielämän absurdin ahdistavuuden, mutta vääntää Dianan rimpuiluun liitetyt teemat liian rautalangasta ollakseen aidosti koskettava.

Hajanaisella loppupuoliskollakin elokuvaa kantaa Kristen Stewartin upea roolityö. Kyseessä on harvinainen onnistuminen: ikonisesta henkilöstä eleitä ja olemusta myöten tarkasti näytelty tulkinta, josta välittyy silti oma, puhdas luomisvimma.

Myös Claire Mathonin kuvaus ja Jonny Greenwoodin musiikki olisivat ansainneet paremman elokuvan. Heikkouksistaan huolimatta Spencer vahvistaa molempien asemaa alojensa lahjakkaimpiin kuuluvina tekijöinä.