Kortepohjan ylioppilaskylän suurinta kiinteistöä, MNOP-taloa, vaivannut ylimääräinen vedenkulutus on saatu miltei kokonaan pysäytettyä.

Pääsyyllisiksi paljastuivat vuotavat vessanpytyt ja keittiön hanat, joita kerrostalokompleksia hallinnoiva Jyväskylän ylioppilaskunnan omistama Soihtu Oy metsästi ensin syyskuussa pyytämällä vuokralaisiaan tarkistamaan vesikalusteensa itsenäisesti ja sen jälkeen ammattihenkilöstön tekemillä tarkastuksilla lokakuussa.

Vesivuoto ilmeni syyskuussa, kun MNOP-kerrostalorykelmä, joka tunnetaan myös DDR:nä, siirtyi viimeisenä Soihdun kiinteistöistä etäluettavan vesimittauksen pariin. Reaaliaikainen vedenkulutuksen mittaus paljasti miltei välittömästi, että litroja kuluu kiinteistössä roimasti enemmän kuin pitäisi ja vieläpä tasaisella vauhdilla. Tämä kieli vuodosta yhdessä tai useammassa talon 236 asunnossa.

“Asensimme etäluettavan vesimittarin perjantaina 11.9. ja jo heti seuraavana päivänä sain palvelusta vuotohälytyksen, jossa pohjakuormaksi paljastui 18,1 litraa minuutissa”, Soihdun tekninen asiantuntija Jari Pihlajasaari kertoo.

Pohjakuorma tarkoittaa pysyvää, jatkuvaa vedenkulutusta ilman asukkaiden toimista, kuten suihkussa käymisestä tai tiskien pesusta, johtuvaa piikkiä.

Euroissa vuoto tarkoitti Soihdulle 104 euron ylimääräistä kuluerää jokaista vuorokautta kohti.

18 litraa minuutissa saattaa äkkiseltään kuulostaa pieneltä vuodolta suuressa kerrostalossa, mutta luku nousee jo tunnissa 1 080 litraan ja vuorokaudessa 25 920 litraan eli noin 26 kuutioon puhdasta juomavettä. Euroissa vuoto tarkoitti Soihdulle 104 euron ylimääräistä kuluerää jokaista vuorokautta kohti.

Soihtu kartoitti mahdollisia vuotokohtia heti hälytyksen saatuaan.

“Yleensä vettä vuotaa vessanpytyn säiliön tiivisteistä tai keittiön hanasta. Asukas ei välttämättä huomaa hieman tiputtavaa hanaa, mutta vettä kuluu tällaisessa tapauksessa aina koko ajan, minuutti minuutilta.”

Syyskuun puolivälissä Soihtu tarkisti kaikki 44 tyhjillään olevaa soluasuntoa, jotka ovat tyhjillään vaihto-opiskelijoiden puuttumisen vuoksi. Niistä löytyi yksi vuotava pytty, joka korjattiin. Toinen vuotava pytty löytyi kerrostalojen asukkaiden avustuksella, kun Pihlajasaari lähestyi talojen asukkaita sähköpostitse ja pyysi heitä tarkistamaan vesikalusteiden kunnon itsenäisesti.

Lokakuun puolivälissä Soihtu kiersi jokaisen talon asunnon ja tarkasti potentiaaliset vuotopaikat jokaisesta vessasta ja keittiöstä.

“Vesikalusteiden tarkastuskierros tuotti hyvin tulosta. Löysimme kymmenen vuotavaa wc-pyttyä, joista yksi oli isompi läpivuoto. Lisäksi korjasimme kuusi vuotavaa keittiön hanaa.”

”Asukas ei välttämättä huomaa hieman tiputtavaa hanaa, mutta vettä kuluu tällaisessa tapauksessa aina koko ajan, minuutti minuutilta.”

Tätä juttua kirjoittaessa (19.10.) vettä valuu hukkaan vain murto-osa alkuperäisestä pohjakuormasta. Soihdun kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen kertoo sähköpostitse 16.10., että vuoto on pudonnut kaikkien korjausten ansiosta 1,4 litraan minuutissa. Euroissa tämä on enää vain noin 8 euron kulu vuorokaudessa, joka on huomattavasti vähemmän kuin alkuperäinen 104 euron summa.

“Tilanne on varsin hyvä tällä hetkellä. Toiveissa oli toki päästä nollaan [pohjakuorman osalta], mutta tähänkin voidaan olla jo varsin tyytyväisiä huomioiden lähtötilanne ja mittarin takana oleva iso asuntomäärä”, Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan MNOP-talojen vuokralaisille ei nyt löytyneestä vuotojupakasta koidu kustannuksia, sillä vesimaksut sisältyvät Soihdulla vuokriin.

Ei tiedetä, kuinka kauan vettä on valunut hukkaan viallisten pyttyjen ja hanojen vuoksi MNOP-kiinteistössä. Voi olla, että vuotavat pytyt ja hanat ovat aiheuttaneet jo pidemmän aikaa yli kolmenkymmenen tuhannen euron ylimääräiset vuosikustannukset.

Pihjalasaari tai Moilanen eivät kumpikaan kuitenkaan lähde spekuloimaan asialla, sillä vastaavia mittauksia MNOP-talon historiasta ei ole.