”Koska te puratte sen DDR:n?” on ensimmäisiä kysymyksiä, joita Ylioppilaskylän tunnetuimmasta talosta esitetään Kylän työntekijöille. Huhuja MNOP-talon ”1970-luvun kunnossa olevista solubokseista” levitellään milloin missäkin. 1980-luvulla MNOP:ssa asuneet entiset nuoret pelottelevat muuttajia kylmän sodan aikaisilla tarinoilla tuulisista käytävistä, pienistä asunnoista, epäsiisteydestä ja häiritsevistä naapureista.

Keski-ikäisten muisteloista huolimatta kortepohjaelämän ug-imagon rohkaisemat uudet asukkaat täyttävät MNOP:n 37,5-neliöiset tilaihmeet joka syksy. Isompaa elintilaa itselleen kaipaavat vuokraavat toki koko kaksion itselleen.

Vähempään tyytyvät säästävät asumalla kämppiksen kanssa.

1980-luvulta periytyneistä avokäytävä-ja-jäätyneet-vessat-myyteistä ensimmäinen murtuu viimeistään muuttopäivänä: 1990-luvulla peruskorjatut talot ovat teknisesti hyvässä kunnossa. Säännölliset huoneistotarkastukset takaavat, että asuntojen kunto tunnetaan, ja laatu halutaan pitää hyvänä.

DDR:n vinksahtanutta viehätystä lisäävät palvelut ovat helposti saatavilla.

Loput ennakkoluulot vaihtuvat usein iloon, kun asukkaat tutustuvat jännän betonikolossin hyviin puoliin. Talot ovat yhteydessä toisiinsa joka kerroksesta, joten MNOP:ssa asuvien kavereiden luona on helppo kyläillä.

Sitä paitsi DDR:n vinksahtanutta viehätystä lisäävät palvelut ovat helposti saatavilla: pianohuoneessa voi treenata kantaattia ja Hacklabilla laserleikkurin tai saumurin käyttöä. Homman kruunaa limsa-automaatti rappukäytävässä.

Asuvien asukkaiden tyytyväisyyttä koteihinsa mitataan Kortepohjassa asukastutkimuksella vuosittain. Näissä tutkimuksissa MNOP sijoittuu asukkaiden silmissä keskikastiin, samoille sijoille muiden 1970-luvulla rakennettujen talojen kanssa, ja O-talo ohittaa naapurisovussa, siisteydessä ja lämmityksen riittävyydessä jopa vuonna 2016 valmistuneen T-talon.

Eiköhän ole jo aika katsoa DDR:ää sellaisena kuin se on: aivan ok asumisen, tosi hyvien palveluiden ja ainutlaatuisen Kortepohja-kokemuksen tyyssijana.

Kirjoittaja työskentelee Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa asukaspalvelujen viestintäsuunnittelijana.