Kun sä saavut Kaskisiin, tulee ekana vastaan kyltti, jossa lukee et se on idyllinen saarikaupunki. Saari ehkä, kaupunki tuskin, idyllinen ei. Ellei idyllinen tarkoita mökkimurtojen top kymppiin pääsemistä. Silti kasköbo sanoo aina palaavansa ”paratiisisaarelle”.

Kaskisissa voi kävellä illasta tunnin, vaikka saaren päästä päähän näkemättä ketään. Ehkä se johtuu siit et mummot, fammut, faffat ja lapsiperheet on jo nukkuus. Kaskisis on joku kolme kakskymppistä.

Ennen siel oli enemmänki, mut sit tehdas lopetti ja jengi otti hatkat. Tai en mä tiiä lopettikse, selluu se teki ja vieläki Kaskisis haisee paska. Ehkä ne vaa anto kaikille huviks kenkää. Kyl mäki antaisin.

Aina ku käy himas, nii ekana kerrotaan kuolleet, syntyneet ja eronneet, å samma på svenska. Jos on ollu tosi villii, nii joku on lyöny toista kirveen tylpäl pääl. Se on aina yks niist kolmest kakskymppisest.

Parhaat jutut voi kuulla myös bar cafe Kung Gustavista, eli kunkusta. Pilkku tulee yleensä tyylii puol yks. Takseil tai julkisil on turha lähtee himaa, niit ei oo. Kävellen onneks kestää himaa joku kaks minuuttii, kaupungin toiselle puolelle. Känniski voi ajaa, ku jeparit käy vaan kerran päiväs ihmettelees, ku sataman työntekijät ajaa ylinopeutta töihin.

Päivisin voi käydä lounaal siel kunkus tai sit sinises pizzalla. Mut jos haluu jotai artesaanipizzaa, nii pitää lähtee 100 kilsaa pohjoseen, Vaasaan.

Känniski voi ajaa, ku jeparit käy vaan kerran päiväs ihmettelees, ku sataman työntekijät ajaa ylinopeutta töihin.

Kaustisil on ehk joku kansanmusiikkifestivaali, mut Kaskisis voi käydä kalasatamas, kalarantapäivil tai silakkamarkkinoil. Voi käydä myös käydä kalastaas. ”Harmi” vaan, et jos merenpinta nousee kaks senttii, nii Kaskista ei oo. Ehkä sit pitää kalastaa jossaki muual.

Kasköös on hyötyy, jos puhuu toista kotimaista, tai ees äänestää esefpeet. Jos kumpikaa näist ei toimi sulle, nii sit vaan sanot jotai tosi persuu. Siis nii persuu, et Halla-ahoki pelästyis.

Meil pärjää kyl ihan normaalil suomelki, mut paikalliset saattaa haluta puhua ruotsii iha huviks. Sit vaan vastaat suomeks, kyl ne hiffaa, jos haluuvat. Mut pian Kasköijjen kai liittyy Närpiöön, ja sit pitää puhuu närpesiskaa, om du viet va ja mena.

Varför skit, vi har ju Kaskö.