Ajatus harhailee. Heräät väsyneenä. Opiskelemaan/töihin meno tuntuu aamulla pahalta. Kaikki ärsyttää. Kyynisyys valtaa ajatuksia entistä enemmän, ja kaikki omat projektit ja työt tuntuvat surkeilta. Asiat, jotka tuntuivat aiemmin hauskoilta (kuten pääkirjoituksen kirjoittaminen) maistuvat, eivät vain puulta, vaan suorastaan paskalta.

Kyse on työuupumuksesta, burnoutista, loppuun palamisesta.

Noin neljänneksellä työssäkäyvistä suomalaisista on lieviä työuupumuksen oireita, kuten minulla. Muutamalla prosentilla oireet ovat kehittyneet vakaviksi.

YTHS:n tuoreimmassa tutkimuksessa paljastui, että vuonna 2016 noin kolmanneksella opiskelijoista oli ongelma tai todella ongelma pitää ote opintoihin. Määrä oli saman suuntainen samassa tutkimuksessa psyykkisistä oireista kärsivien opiskelijoiden ja jatkuvaa stressiä kokevien opiskelijoiden määrän kanssa.

Noin neljänneksellä työssäkäyvistä suomalaisista on lieviä työuupumuksen oireita, kuten minulla.

Uupumuksen oireisiin ja sen ehkäisyyn ei ole oikeastaan kuin yksi lääke: säännöllinen vapaa-ajan pitäminen ja lomailu.

Se ei ole nykyopiskelijalle helppoa. Kesäisen keskustelun perusteella se ei ole opiskelijalle myöskään yhteiskunnallisesti hyväksyttyä. Kun SYL teki avauksensa lomailun mahdollistamisesta opiskelijalle (jossa myös vaadittiin perustuloa), Twitter ja moni mediakanava täyttyi paheksuvista ihmisistä, jotka eivät halunneet edes harkita asiaa.

Se, ettei halua osallistua verojen muodossa muiden lomailun maksamiseen, on toki ymmärrettävää, mutta pitää ottaa huomioon, että lopulta yhteiskunnalle tulee halvemmaksi mahdollistaa lomailu kaikille kuin yrittää hoitaa kuntoon kaikkia burnout-potilaita.

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että opinnot tulevat loppuun nopeammin, jos välillä lepäilee ihan kunnolla.

Opintotukikuukausia on leikattu koko vuosikymmen ja yhteiskunta painostaa opiskelijoita valmistumaan nopeammin.

Myös yliopiston rahoitus on sidottu suoritettujen tutkintojen määrään.

Näille paineille on kuitenkin syytä viitata kinttaalla, jos uuvuttaa.

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että opinnot tulevat loppuun nopeammin, jos välillä lepäilee ihan kunnolla. Jos yrittää pakottaa itsensä tekemään asioita yli oman jaksamisen, palaa väistämättä loppuun ja siitä palautumisessa kestää pitkä aika. YTHS:ltä saa sairaslomaa, jos sitä tarvitsee, eikä Kela peri takaisin opintotukea, jos opintojen viivästymisen syyksi voi vilauttaa sairastodistusta.

Rakkaat ystävät, älkää stressatko vaan lomailkaa. Älkää tehkö rästitehtäviä joululomalla, vaan nukkukaa ja syökää konvehteja. Minä lähden nyt lomalle Uuteen-Seelantiin ja paiskaan työkännykän seinään, rauhallista loppuvuotta itse kullekin.

P.S Pääkirjoituksesta tuli vähän liian lyhyt, mutta joskus on ihan ok jättää hommat puolitiehen ja lähteä lomalle.