Miksi itsensä löytää vain ulkomailla?

Johanna Elomaa: Säästä ajatuksesi eläviä varten (Kosmos)

Kun elämä pitää saada järjestykseen, moni karkaa arjen pyörityksestä opettelemaan meditoinnin saloja jonnekin lämpimään. Tai ainakin unelmoi siitä. Johanna Elomaalle tämä hetki koitti veljen itsemurhan sekä avoliiton kariutumisen jälkeisessä tunnemyrskyssä.

Elomaan kokemuksiin perustuva Säästä ajatuksesi eläviä varten vie lukijan matkalle Intian Pyhään kaupunkiin, Borneoon orankien kuntoutuskeskukseen ja lopulta Balille ihailemaan riisipeltoja. Elomaa joogaa ja meditoi – tietysti – ja oppii hiljalleen päästämään irti menneistä sekä itsesyytöksistä.

Elomaan paikoittain turhankin yksityiskohtaiset kuvaukset intialaisesta filosofiasta saavat asiaan perehtymättömän kyynikon pyörittelemään silmiään. Tahmainen tarinointi johtaa kuitenkin lopulta muutamaan timanttiseen oivallukseen, josta lukijakin voi oppia jotain.