400 kepposta

François Truffaut | Ranska | 1959 | 1h 39min 

Ma 2.12. klo 18

Arvosana 3½/5

Nuori poika ei oikein sopeudu koululaitokseen ja haluaisi sen sijaan tehdä kaikkea muuta kuin käydä koulua. François Truffautin 400 kepposta on hienosti kuvattua omaelämänkerrallista draamaa 1900-luvun alkupuolelta, jossa nuori poika ajautuu pikkurikosten tielle. Pääosissa nähtävä Jean-Pierre Léaud tekee ikäänsä nähden vakuuttavaa työtä. Ajankuvassa on onnistuttu, tarina vetää mukaansa ja päähahmon kohtalo kiinnostaa. 50-luvun teokseksi leffan visuaalinen kerrontatyyli tuntuu yllättävänkin modernilta. Vaikkei leffasta kauheasti moitittavaa löydy, niin henkilökohtaisella tasolla tämä ei kuitenkaan kolahtanut ihan niin kovaa kuin olisi toivonut, mutta elokuvan klassikkoasema on helppo ymmärtää.

 

The Lighthouse

Robert Eggers | Kanada, USA | 2019 | 1h 49min 

Ma 9.12 klo 18 

Arvosana 4/5

Konkari ja oppipoika eristyksissä saarella. Majakka, lokkeja, viinaa ja vääjäämätön matka kohti hulluutta. Niistä on The Lighthouse tehty. Robert Eggers nousi debyyttielokuvallaan The VVItch kauhufanien kartalle omintakeisella kansantarinallaan. Painostavissa tunnelmissa jatketaan edelleen. Willem Dafoe vanhana merten miehenä tekee uransa yhden parhaista rooleistaan, mutta kauas ei jää Robert Pattinsonkaan menneisyyttä pakenevana nuorena miehenä. Elokuva on kuvattu äärimmäisen tyylikkäästi mustavalkofilmille ja koko audiovisuaalinen toteutus laivojen sumutorvine ja autenttisine lavasteineen on viimeisen päälle toteutettu. Synkästä aihepiiristä huolimatta leffassa on huumorinpilkahduksia kaiken sekoilun ja jumalmyyttien keskellä. Eggers tuntuu löytäneen kaikki oikeat palaset elokuvaansa, joka kantaa mainiosti vain kahden näyttelijän voimin.

 

Ohjelmistossa myös:

Ma 25.11. Kuubalaisia elokuvia

Ti 26.11. Jumalan armosta (2019)

Ti 3.12. System Crasher (2019)

Ti 10.12. Marianne & Leonard: Words of Love (2019)