Pohjoismaisen elokuvan festivaali Arktisen upeeta järjestetään jälleen Jyväskylässä marraskuun alussa. Viikon mittaisen festivaalin ohjelmatarjonta sisältää laajasti erityyppisiä elokuvia dokumenteista kokeellisempaan sisältöön, ja nähdäänpä festivaaleilla Mara Ballsin livesäestämä mykkäelokuvakin.

Tänä vuonna Arktisen upeita elokuvia katsellaan 20. kertaa. Juhlavuoden kunniaksi festivaali nostaa naistekijät ja -hahmot keskiöön.

”Vuoteen 2007 asti osana festivaalin ohjelmistoa nähtiin naisohjaajien töitä esittelevä kilpailu. Naistekijöiden ja laajan naisnäkökulman esiin nostaminen on paitsi kumarrus Arktisen alkuajoille, myös kannanotto ajankohtaiseen tasa-arvokeskusteluun”, kertoo festivaalin tuottaja Mikko Järvinen.

Naisteema ei kuitenkaan ole vain juhlavuoden erikoisuus, vaan jatkossa Arktisen upeeta sitoutuu koostamaan ohjelmistonsa tasa-arvon periaatteella. Tasavertaisuuden periaate näkyy festivaalin toiminnassa laajemminkin: esimerkiksi kaikki tarjottava ruoka on vegaanista, vaikka Järvisen mukaan eläinten oikeuksia ei usein mielletäkään tasa-arvokysymykseksi.

”Vaikka Arktisen upeeta ei voikaan olla se ydinkärki, jolla asiat muutetaan, on mielestäni jokaisen, joka toivoo näkevänsä tasa-arvon lisääntymistä otettava nämä asiat toiminnassaan huomioon”, tiivistää Järvinen festivaalin arvopohjan.

Järvisen mukaan elokuvissa on edelleen vallalla narratiivi niin sanotusta normaalista sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta

Yksi festivaalin tavoitteista on myös tarjota mahdollisuus nähdä elokuvia, joita ei näe valtakunnan suurissa saleissa. Festivaaliviikon perjantai-iltana Ilokivellä nähdään harvinainen arkistokopio, 35-milliseltä filmiltä esitettävä matkailudokumentin ja taide-elokuvan yhdistelmä Tokyo Noise. Siinä tiivistyy Järvisen mukaan hyvin se, mitä Arktisen upeeta haluaa tehdä: tuoda esiin elokuvia, jotka haastavat katsojan, ja joita ei näe muualla.

”Arktisen upeeta on festivaali ihmisille, jotka eivät hätkähdä sitä, että elokuva herättää kysymyksiä, keskustelua tai jopa epämiellyttäviä tunteita.”

Festivaaleilla päästään myös keskustelemaan ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista. Keskiviikkona nähdään Woman at war -dokumenttielokuva, jonka ydinsanoma on, että ihmisellä on moraalinen oikeus rikkoa lakia ympäristönsuojelullisten tekijöiden niin vaatiessa.

”Teeman ympärille rakennettua keskustelua saapuu vetämään aktiivisesti kaivostoimintaa Suomessa vastustanut ja paksun pidätysluettelon itselleen kerännyt henkilö, joka siis näin ollen tietää mistä puhuu”, naurahtaa Järvinen.

Sukupuolen moninaisuutta elokuvissa käsittelevään keskustelutilaisuuteen saapuu tutkijoita Jyväskylän yliopistosta. Järvisen mukaan elokuvissa on edelleen vallalla narratiivi niin sanotusta normaalista sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta, ja kaikki siitä poikkeava nähdään erikoisuutena.

”Olisi hienoa, että ihmiskunnan päivittynyt sosiaalinen ihmiskuva ja omatunto näkyisivät myös elokuvissa, eikä sukupuolen moninaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta tarvitsisi enää tehdä juonenkäännettä”, toivoo Järvinen.