Jyrock ei olisi voinut mennä paremmin tänä vuonna, arvioi festarin tuottaja Laura Partamies.

”Ihmiset viihtyi, bändit viihtyi, nyt silmäpussit on polviin asti. Ei voi olla kuin iloinen”, Partamies kuvaili tunnelmia festarin jälkitunnelmissa.

Tunnelma oli varsinkin festarin toisena päivänä  todella katossa. Yleisön villitsi paitsi illan pääesiintyjä Ruusut, myös Sofan räjähtävä feministinen räppäys iski tajuntaan yhtä kovalla painolla kuin valtaistuimeltaan kaatuva patriarkaatti.

 

 

Vuoden 2019 Jyrock tuntuikin olevan tuoreempi, raaempi ja kiinnostavampi kuin muutamana viime vuonna. Yleisöllä oli ainakin lipunmyynnistä päätellen samanlainen tunne, sillä perjantaina paikalla oli järjestäjien arvioiden mukaan noin 400 ihmistä, kun taas lauantaina tapahtuma oli käytännössä loppuunmyyty.

Artistit ja teema olivat siis selvästi oikeita ja kannattavia valintoja. Jyrock mainosti itseään Suomen feministisimpänä festarina, sillä yhtyeiden keulahahmoista/sooloartisteista yli puolet oli naisia.

”Se oli enemmänkin hyvä bonus, promoottori Jesse Brandelin kehui, että saatiin juuri ne artistit jotka haluttiin”, tuottaja kertoo.

Halutut artistit olivat sitten sopivan naisvoittoisia. Esiintyjät olivat myös laajalti nousevaa ja marginaalisempaa musiikkia. Eniten valtavirtaa lähinnä popsensaatio Ruusujen lisäksi oli grimeduo Töölön Ketterä, joka uhosi heti keikan aluksi saavansa yleisön paremmin tanssimaan kuin viime kerrallaan Jyväskylässä. Uholle oli myös katetta, sillä yleisö tykkäsi. 

Festareilla nähtiin myös ulkomaisia artisteja, kuten ruotsalainen rokkibändi Pale Honey, itävaltalainen Electro Guzzi ja yhdysvaltalainen Curses.

 

”Promoottori kehui, että saatiin juuri ne artistit jotka haluttiin”

 

Jyrockin tavoitteena oli myös olla kaikesta häirinnästä ja syrjinnästä vapaa ja siinä ilmeisesti onnistuttiinkin. Maanantaihin mennessä kukaan työntekijöistä tai talkoolaisista ei ollut kuullut yhdestäkään häirintätapauksesta.

”Eikä järjestyshäiriöitäkään oikeastaan ollut. Muutama tavallinen festaritapaus, mutta ei mitään vakavaa”, Partamies kertoo.

Kiinnostavien esiintyjien lisäksi Jyrockista löytyi tänä vuonna myös mielenkiintoista oheistoimintaa. Erityisesti seksuaaliterveyskauppa Antishopin sponsoroima bingo jossa voittavilla riveillä sai erilaisia eroottisia palkintoja keräsi ison joukon ihmisiä täyttämään kuponkeja, vaikka toisella lavalla oli keikkakin samaan aikaan. Yleisöä keräsi myös perjantainen Teemu Kaupin Horror Entertainment Room, jossa näytettiin filmiprojektorilla roskiksesta pelastettuja vanhoja elokuvakeloja mielenkiintoisella musiikilla höystettynä.

 

Tämän vuoden Jyrockin valvotuista öistä ei olla vielä edes ehditty palautua, mutta tuottajalla on jo muistio valmiina ensi vuotta varten.

”Samat järjestäjät koitan houkutella kyllä ensi vuodeksi”, Partamies kertoo ilmeisen hyvin valituista työntekijöistä.

Erityiskiitokset hänestä kuuluvat kuitenkin tapahtuman vapaaehtoisille.

”Ei tällaisia festareita tehdä ilman erinomaista talkooporukkaa”, tuottaja kiittelee hymyillen.