Vartioimattomat tavarat lähtevät yliopistolta herkästi näpistelijän matkaan. Varovaisuudella voitaisiin kuitenkin ehkäistä suurin osa varkauksista.

”90 prosenttia varkauksista olisi ehkäistävissä, jos ihmiset pitäisivät huolta tavaroistaan”, kertoo Jyväskylän yliopiston turvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Laakso.

Tavarat kannattaa siis pitää mukanaan lounaalla ja vessareissulla.

Varkauksia on viime aikoina ollut saman verran kuin yleensäkin, kertoo Laakso. Hänen tietoonsa tulee noin 4–6 varkautta kuukaudessa. Niitä on todellisuudessa enemmän, sillä kaikki eivät tule yliopiston tietoon.

”Taparikolliset käyttävät hyväkseen julkisia tiloja, joihin on pääsy kenellä vain. Näitä tapahtuu arkisin ja keskellä päivää”, Laakso sanoo.

Varkaita houkuttelevat erityisesti kalliit laitteet, kuten tietokoneet ja puhelimet. Myös laukkuja viedään paljon, samoin ulkovaatteita syksyisin, kun pakkaset tulevat.

Myös polkupyöriä viedään kampusten pihoilta runsaasti, erityisesti syksyisin. Suurimmassa vaarassa ovat Laakson mukaan kalliit maastopyörät, joista joko viedään yksittäisiä osia tai koko pyörä kannetaan pois. Pyörät kannattaisikin Laakson mukaan lukita kiinni johonkin kiinteään asiaan.

Mikäli epäonni kuitenkin iskee ja omaisuutta päätyy näpistelijän taskuihin, kannattaa Laakson mukaan tehdä aina rikosilmoitus poliisille sekä kertoa yliopistolle.

”Meillä on hyvä ja kattava kameravalvontajärjestelmä, jonka avulla melko monet varkaudet saadaan selvitettyä.”