Jyväskylän Ylioppilasteatterin uusin tuotanto tempaa katsojansa mukaan tunteelliselle matkalle, jonka aikana pohditaan muun muassa postmoderniin naiseen kohdistuvia oletuksia, taiteen ja rakkauden suhdetta sekä yksinäisyyttä ja avun pyytämisen vaikeutta.

Broken Heart Story kertoo yksinäisen kirjailijan ja hänen sielunsa tarinan. Jo alkutilanteessa tehdään selväksi, että sielu ja kirjailija ovat hyvinkin erilaisia. Sielu on tunteellinen ja rakastaa Pretty Woman -elokuvaa. Kirjailija puolestaan haluaa kirjoittaa tärkeistä aiheista, kuten kapitalismista ja kuolemasta, ja kokee itsensä ulkopuoliseksi. Molempia yhdistää yksi asia: halu olla vapaa.

Rakkauden etsiminen ja sen kanssa eläminen asetetaan vastakkain taiteelle omistautuneen itsenäisen naisen elämän kanssa. Tämä vastakkainasettelu ruumiillistuu täydellisesti sielun ja kirjailijan dynamiikkana.

Hahmot kuvailevat tapahtumia ja päähenkilön ajatuksia tarinan edetessä, mikä tuo päähenkilön lähemmäksi katsojaa.

Tapahtumia kuvataan alkuun nytkähdellen päähenkilön mukana paikasta ja tilanteesta toiseen. Tyyli herättää kysymyksiä ja siihen tottuminen vie hetken, mutta se toimii kuitenkin erinomaisesti tunnelman luomisessa. Hahmot kuvailevat tapahtumia ja päähenkilön ajatuksia tarinan edetessä, mikä tuo päähenkilön lähemmäksi katsojaa.

Toisessa näytöksessä palataan tuttuihin tapahtumiin ja elementteihin, mutta niiden taustoja valotetaan lisää. Kalliin sohvan ja Mozartin merkitys selkenevät katsojalle toiston avulla, joka on toimiva tehokeino. Synkistä tapahtumistaan ja teemoistaan huolimatta näytelmä myös naurattaa. Huumoria löytyy niin hahmojen välisistä ristiriidoista kuin itseään toteuttavasta kirvesmurhaajasta.

Broken Heart Story onnistuu kutomaan monet teemansa kuvakudokseksi, joka koskettaa, naurattaa ja herättää ajatuksia.

Näyttelijäntyö on Broken Heart Storyssa tasokasta, ja esiintyjät muuntautuvat useisiin rooleihin luontevasti. Sekä Hanna Uimonen sieluna että Petriina Otronen kirjailijana vakuuttavat riipaisevilla tulkinnoillaan. Mieleenpainuvat sivuhahmot syventävät teemoja ja tuovat tarinaan huumoria viemättä huomiota kuitenkaan liikaa tarinan keskeisimmiltä hahmoilta. Erityisesti kirjailijan vanhempia esittävät Hannele Kemppainen ja Patrik Behm ovat hykerryttävä ja karismaattinen parivaljakko.

Puvustuksessa ja maskeerauksessa on tehty onnistuneita valintoja. Jokaisen hahmon vaatekerta paljastaa heistä paljon jo ensisilmäyksellä – kieron autokauppiaan stetsoni kertoo katsojalle kaiken tarvittavan. Myös audiovisuaalinen puoli ja lavastus kannattelevat tarinaa hyvin. Johdonmukainen projisointien käyttö yksinkertaisesti toimii. Minimaalinen lavastus on tarkoin harkittua ja auttaa tarinan kokonaiskuvan muodostamisessa.

Broken Heart Story onnistuu kutomaan monet teemansa kuvakudokseksi, joka koskettaa, naurattaa ja herättää ajatuksia. Sitä voisi kuvailla lähes hypnoottiseksi kokemukseksi, jota on vaikea täysin selittää, mutta jota voi ehdottomasti suositella.

 

Jyväskylän Ylioppilasteatteri: Broken Heart Story. Käsikirjoitus: Saara Turunen. Ohjaus: Riku Suonio. Lavalla: Patrik Behm, Lale Cevirel, Hannele Kemppainen, Jasmin Kurkela, Heidi Laasanen, Milja Mehtonen, Reetta Multanen, Noora Nieminen, Petriina Otronen, Touko Rauhala, Arja Sulkunen, Johanna Tapio ja Hanna Uimonen.

Näytösajat löytyvät osoitteesta jyt.fi.