”Palkitsevinta on päästä ison, merkittävän yhteiskunnallisen aiheen äärelle. Se on tämän työn suola.”

Minna Passi on elementissään silloin, kun pääsee toimittajana tonkimaan ja kaivelemaan asioita, jotka avaavat monimutkaisen vyyhdin solmuja.

Pätevyytensä yhteiskunnallisten kysymysten selvittelyyn hän hankki Jyväskylän yliopistosta, jossa hän opiskeli pääaineenaan journalistiikkaa. Maisterin papereiden saaminen lykkääntyi, kun hän loikkasi työelämään Helsingin Sanomien palkkalistoille vuonna 2007.

Monta asiaa on tullut puskista. Onneksi asiat on tapahtuneet asteittain vuosien kuluessa, eikä kaikkea kerralla.

Vuonna 2012 Passi aloitti yhteistyössä Susanna Reinbothin kanssa perkuutyön poliisin toimintatapoihin. Juttu paisui lopulta valtaviin mittoihin, kun keskiöön nousivat Helsingin huumepoliisin silloisen päällikön Jari Aarnion rikokset.

Vyyhtiä puidaan oikeudessa edelleen, ja tapaus herättää keskustelua yhä vuosia myöhemmin. Passi myöntää, ettei kumpikaan heistä osannut kuvitella, että kaikki johtaisi lopulta kirjaan ja tv-sarjaan, jossa he itse ovat hahmoina.

”Monta asiaa on tullut puskista. Onneksi asiat on tapahtuneet asteittain vuosien kuluessa, eikä kaikkea kerralla.”

Julkisuus ei ole kuitenkaan häirinnyt henkilökohtaista elämää, ja työssä siitä on ollut jopa hyötyä.

”Tuntuu, että vinkkejä tulee nyt aiempaa enemmän. Monet poliisit ovat myös lukeneet meidän kirjan, ja huomanneet, että me tehdään perusteellista työtä.”

Katson, mihin suuntaan lähden ja mikä on se seuraava iso keissi, jota lähteä tutkimaan.

Työajat menevät harvoin tavalliseen muottiin. Passin on oltava tavoitettavissa myös toimituksen ulkopuolella, kun mahdolliset tietolähteet voivat ottaa yhteyttä iltaisin ja viikonloppuisin.

”Jos lähtee tälle uutistoimittajan tielle, niin ajan myötä tottuu siihen, että aina on oltava tavallaan valmiustilassa.”

Vapaa-ajallaan Passi rentoutuu ruuanlaiton parissa. Kokkaamiseen hän suhtautuu intohimoisesti ja pitää erityisesti siitä, kuinka siinä kehittymisen voi nähdä konkreettisesti.

Uransa aikana jo paljon saavuttaneen toimittajan mielessä pyörii aika ajoin ajatus siitä, mitä seuraavaksi. Hän ei kuitenkaan näe lähitulevaisuudessa siirtyvänsä kevyempiin aiheisiin.

”Katson, mihin suuntaan lähden ja mikä on se seuraava iso keissi, jota lähteä tutkimaan.”

Minna Passi

  • 36-vuotias toimittaja ja kirjailija. Työskennellyt Helsingin Sanomissa rikostoimittajana noin kymmenen vuotta.
  • Kirjoitti Susanna Reinbothin kanssa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion virkarikoksista kirjan Keisari Aarnio, josta dramatisoitiin samanniminen tv-sarja. Fiktiivistä Passia sarjassa esittää näyttelijä Pilvi Hämäläinen.
  • Palkittiin vuonna 2014 Tutkivan journalismin yhdistyksen arvostetulla Lumilapio-palkinnolla yhdessä Reinbothin kanssa.
  • Valmistui Jyväskylän yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2011, pääaineenaan journalistiikka.
  • Pitää rakkaimpana harrastuksenaan ruuanlaittoa ja katsoo kaikki MasterChef Australian jaksot.
  • Sai gradun teon sivutuotteena niskat jumittaneen Miinaharava-addiktion, josta on päässyt pikku hiljaa yli.