Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta – 84 vuotta kunniakasta historiaa opiskelijan paremman huomisen puolesta. 13 000 opiskelijan edustaminen on palkitsevaa ja tärkeää työtä. Jokaisessa työssä on kuitenkin osa-alueita, jotka nakertavat tekijänsä mielenterveyttä. JYYn hallituksen osalta paljastan niistä teille nyt muutaman.

Harva ensinnäkään tietää, mikä ylioppilaskunta on. Sukulaiseni kyselevät toisinaan, että miten työt ovat sujuneet yliopistolla. Aluksi jaksoin selittää, että ylioppilaskunta on oma erillinen organisaationsa, jolla on yliopistolain mukainen tehtävä, kymmenittäin palkattua henkilökuntaa ja kahden vuoden välein demokraattisesti valittava edustajisto.

Huomasin kuitenkin nopeasti, että näin vastattuani keskustelu lipui nopeasti takaisin johonkin kansankielisempään aiheeseen.

Anonyymi öyhötys ei vie yhteisöä eteenpäin, vaan ainoastaan nostaa vitutuskäyrät korkealle.

Demokraattinen päätöksenteko on ajoittain tuskastuttavaa. Ylioppilaskunnassa hallinto- ja toimeenpanovaltaa käyttää 10-henkinen hallitus, jota avustavat useat valiokunnat ja työryhmät.

Suurimmat päätökset tekee 41-henkinen edustajisto, jonka käsiteltäväksi nousevat asiat hallitus pääsääntöisesti valmistelee. JYYllä on myös nimetyt edustajat yliopiston toimielimissä ja keskisuomalaisissa yhdistyksissä sekä jäsenyys kattojärjestö SYL:ssä.

Niinpä ainakin omasta ajastani valtaosa kuluu joko itse kokouksissa tai niihin valmistautuessa. Uskon vakaasti, että istuttuaan aamusta iltaan kokouksissa, iltakouluissa ja muissa tapaamisissa pitkäpinnaisinkin byrokraatti toivoo salaa itselleen diktaattorin valtaoikeuksia.

 

Kannanotoista seuraa anonyymiä öyhötystä. JYY on edunvalvontaorganisaatio, jonka yksi vähiten käytetyistä mutta tehokkaimmista aseista on julkinen kannanotto.

Tänä vuonna olemme ottaneet julkisesti kantaa sitsikulttuurin rasismista sekä kaikille turvallisten opiskelijaympäristöjen puolesta.

Kannanotoista on seurannut paljon positiivista palautetta, mutta myös kritiikkiä. Ja hyvä niin, perusteltu kritiikki on ainoastaan hyvästä.

Anonyymi öyhötys ei vie yhteisöä eteenpäin, vaan ainoastaan nostaa vitutuskäyrät korkealle Ilokivellä.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.