Ei hakutuloksia.

Teksti Laura Kangas Kuvat Laura Kangas

Kuukausien väännön jälkeen viimein ratkaisu: L-rakennus saa sukupuolineutraalin pukeutumistilan ja suihkun

L-rakennus on suojelukohde, minkä takia siihen on hankala tehdä suuria muutoksia. Ratkaisu pukuhuonekysymykseen löytyi lopulta invavessasta.

L-rakennukselle tulee sukupuolineutraali peseytymistila, ja miesten ja naisten pukuhuoneisiin tulee yksityiset suihkut.

Liikunnan rakennus saa sukupuolineutraalin suihkutilan syyskuun loppuun mennessä.

Sukupuolineutraali suihku- ja pukeutumistila rakennetaan L-rakennuksen alakerrassa sijaitsevaan invavessaan. Rakennuksen alakerrassa on kaksi inva-WC:tä, joista toinen on riittävän iso, jotta sinne pystytään rakentamaan suihku. WC-tila on suihkunkin kanssa tarpeeksi tilava, jotta se pystytään säilyttämään samalla myös inva-WC:nä.

Tuleva sukupuolineutraali tila löytyy, kun suuntaa L-rakennuksen aulan läpi alakertaan ja sieltä kohti viestintätieteiden henkilökunnan tiloja. Tilan löytämiseksi tulee myös opasteet.

Myös miesten ja naisten isojen pukuhuoneiden invavessoihin rakennetaan suihkut, joissa pystyy peseytymään yksityisesti.

Jyväskylän yliopiston kiinteistöinsinööri Heli Vertamon mukaan pukuhuone oltaisiin alun perin haluttu saada valmiiksi jo elokuun loppuun mennessä, mutta kesän lomakausi viivytti projektia kuukauden verran.

 

Kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestö Corpus teki aloitteen sukupuolineutraalista pukuhuoneesta viime vuonna. Aloitteen ovat allekirjoittaneet myös JYYn sosiaalivaliokunta ja 17 muuta ainejärjestöä.

Vertamo on iloinen siitä, että hankalaan tilanteeseen löydettiin lopulta ratkaisu. Aloite sukupuolineutraalista pukuhuoneesta on ollut käsittelyssä viime joulukuusta saakka, mutta sopivan ratkaisun löytäminen on vienyt aikaa. Yksi keskeisistä kompastuskivistä on ollut se, että L-rakennus on Alvar Aallon suunnittelema suojelukohde, mikä vaikeuttaa rakennusprojekteja.

Sukupuolineutraali pukuhuone on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka eivät sukupuoli-identiteettinsä takia koe miesten tai naisten pukuhuonetta turvalliseksi. Yksityisiä suihkutiloja voi kuitenkin käyttää kuka tahansa sukupuolesta riippumatta.

”On monia muitakin syitä, joiden takia ihmiset saattavat haluta pukeutua tai käydä suihkussa yksin. Nämä uudet järjestelyt palvelevat siis isompaakin joukkoa ihmisiä”, Vertamo huomauttaa.

 

Juttua korjattu klo 13.00: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Liikunnan rakennuksella olisi viestintätieteiden laitoksen tiloja. Todellisuudessa viestinnän laitosta ei enää ole, vaan se yhdistyi kielten laitoksen kanssa alkuvuodesta 2017 kieli- ja viestintätieteiden laitokseksi- L-rakennuksessa on kieli- ja viestintätieteiden laitoksen viestintätieteiden henkilökuntaa. 

 1. kivi

  Sen verran korjaisin jutun asiavirhettä, että enää ei ole olemassa viestintätieteiden laitosta. Liikunnan siivessä majailee kieli- ja viestintätieteiden väkeä, tosin pääasiassa viestintätieteilijöitä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. ---

  Paljonkos tän projektin hintalappu mahtaa olla?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Juuso

  No jo on Y-lehdellä jutut. Eikös vessassa käydä kusella tai kakilla. Täysin turhaa kouhkaamista asiasta joka ei kiinnosta kin hyvin pientä äänekästä vähemmistöä. Miksi Y- lehti ei keskity oleelliseen eli Jkl yliopiston kaventuneesta sananvapaudesta ja akateemisen tutkimuksen tason romahduksesta kun vaan yksi totuus on sallittua kuten oli Stalinin ajan ruslandiassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Lukija

  Juuso: Lehtihän teki sananvapaudesta kokonaisen teemanumeron kaksi vuotta sitten. Tuon lehden keskiaukeamajuttu käsitteli nimenomaan sananvapauden kaventumista yliopistoissa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.