#yogiclife, #yogaeveryday, ai niin ja #sponsored. Some on joogaa pullollaan, tai ainakin joogapöksyjä.

Joogapiirejä vavisutti alkuvuodesta kohu. Joogaopettajat ja somevaikuttajat olivat kritisoineet lähes monopoliasemasta käsin vaikuttavaa joogavaatetusbrändiä näennäisestä kehopositiivisuudesta – yritys muka myi pöksyjään kaikenlaisille ihmisille. Todellisuudessa kohderyhmänä olivat hoikat ja maksukykyiset.

Kävi ilmi, että henkisyyden mielikuvin itseänsä markkinoiva yritys oli systemaattisesti pyrkinyt hiljentämään soraäänet. Jupakasta aiheutunutta debattia se ei kuitenkaan onnistunut vaientamaan, vaan arveluttavat toimintatavat nostivat keskustelun joogan nykytilasta.

 

Keskustelussa kulminoitui se, mikä länsimaalaistuneessa Instagram-joogakulttuurissa on ongelmallista: pohjimmiltaan uskonnollisesta harjoitteesta on tullut markkinavetoinen farssi. Keskiössä ovat henkisen kasvun ja ykseyden tavoittelun sijaan satojen eurojen leggingsit – ja niissä hyvältä näyttäminen.

Joogan juuret palautuvat yli kahden tuhannen vuoden takaisiin intialaisiin teksteihin, ja sillä on tärkeä rooli hindulaisessa, buddhalaisessa sekä jainalaisessa perinteessä. Klassista joogafilosofiaa raamittavat lisäksi joogasutrat eli eräänlaiset aforismit tai ohjenuorat, jotka erittelevät niitä tapoja, joiden avulla pohjimmiltaan epätyydyttävästä maallisesta maailmasta on mahdollista vapautua. Painotetaan askeettista ja väkivallatonta elämäntapaa.

Vallitseva joogakäsitys on tämän kanssa räikeässä ristiriidassa. Alati kasvava hyvinvointibisnes määrittää pitkälti sen joogakuvaston, jonka tunnemme.

 

Yhtenä selittävänä tekijänä tälle ilmiölle voi olla yhteiskuntamme minäkeskeisyys. Rakennamme imagoamme erilaisin tunnuskuvin, jollaiseksi sopivasti boheemi jooga taipuu mitä parhaiten.

Tämä identiteettityö kuitenkin sivuuttaa sen, mikä riippumattomuuteen tähtäävässä joogassa on olennaista. Kun kehollisuus pelkistyy mieli-keho-yhteyden sijaan laihdutukseen, joogasta muodostuu moniulotteisen, henkisen kasvun mahdollistaman menetelmän sijaan sitä etäisesti muistuttava irvikuva.