Vappu on opiskelijalle uuden vuoden kaltainen merkkipaalu. Lukuvuoden päättyessä tehdään suuria ryhtiliikkeitä opintopisteiden keräämisestä ja kesäkuntoon pääsemisestä.

Kortepohjan ylioppilaskylän Rentukassa oleva kuntosali on monelle opiskelijalle luonnollinen valinta vapun aikana repsahtaneen kunnon petraamiseen. Perjantai-aamuna salilla oli kuitenkin hiljaista, kun vain muutama kuntoilija suoritti omaa ohjelmaansa.

Jos ei ole töissä tai luennoilla, niin aamu on ehkä paras ajankohta välttää mahdolliset ruuhkat.

Tietotekniikkaa opiskeleva kiinalainen vaihto-opiskelija Ruichi Wu polki tarmokkaasti kuntopyörää aamutuimaan.

”Treeniin kuuluu yleensä pyöräilyä tavallisella ja elliptisellä kuntopyörällä sekä painojen nostelua”, neljä kertaa viikossa salilla käyvä Wu kertoo. Hän on kokonaisuutena ollut tyytyväinen kuntosalin tarjontaan.

”Aamuisin mahtuu hyvin treenaamaan, mutta iltapäivisin täällä on vähän enemmän väkeä.”

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan liikuntavaliokunnan puheenjohtaja Otto Kela käyttää myös aktiivisesti kuntosalin palveluita. Kelan mukaan salilla käy eniten ihmisiä arki-iltaisin neljän ja yhdeksän välisenä aikana sekä viikonloppuaamuina, jolloin laitteilla tuppaa olemaan ruuhkaa.

”Jos ei ole töissä tai luennoilla, niin aamu on ehkä paras ajankohta välttää mahdolliset ruuhkat”, valtio-opin opiskelija Kela kertoo.

JYYn liikuntavaliokunnan puheenjohtaja Otto Kela käy aktiivisesti Rentukan kuntosalilla. Hän on huomannut salin kävijämäärien kasvaneen alkuvuoteen verrattuna.

Rentukkaan avattiin tammikuussa remontin valmistuttua opiskelijoiden käyttöön kuntosali, joka korvasi vanhan Kortepohjan MNOP-talossa sijainneen kuntosalin.

Rentukan kuntosali oli aluksi avoinna vain ylioppilaskylän asukkaille, mutta huhtikuun alusta asti kuntoilemaan ovat päässeet myös kaikki korkeakoululiikunnan kevään liikuntamaksun maksaneet.

Yliopistoliikunnan liikuntapäällikön Anneli Mörä-Leinon mukaan huhtikuun aikana salin avainkortteja lunastettiin 70 kappaletta. Juuri alkaneen kesäkauden aikana on maksettu noin 160 kesäkauden liikuntamaksua. Maksaneista 29 on hankkinut myös Rentukan avainkortin.

Kuntosalia säännöllisesti käyttävä Otto Kela havaitsi kävijämäärien kasvaneen huomattavasti, kun ovet avattiin myös ylioppilaskylän ulkopuolisille liikkujille. Hiljaiselle toukokuun aamulle löytyy myös luonnollinen syy.

”Vaihto-opiskelijoita näki täällä alkuvuoden aikana todella paljon. Nyt on huomattavasti hiljaisempaa, kun suurin osa heistä on lähtenyt takaisin kotiin”, Kela toteaa.

Rentukan kuntosalilla ruuhkaisimmat ajat ovat kello neljän ja yhdeksän aikaan illalla. Aamukymmeneltä salilla oli runsaasti tilaa kuntoilla.

Käyttäjiltä saatu palaute ei ole ollut yksinomaan positiivista. Kritiikki on kohdistunut esimerkiksi salin käyttöohjeisiin, jotka kieltävät magnesiumin käytön, maastavedon ja painojen pudottamisen maahan.

”Ollaan saatu liikuntavaliokuntaan palautetta maastavetokiellosta. Lisäksi on huomautettu jalkalaitteiden vähyydestä ja joidenkin laitteiden maksimipainojen pienuudesta”, Kela ilmoittaa. Hän itse pitää salia hyvänä matalan kynnyksen salina.

Rentukan kuntosalista on tullut Mörä-Leinon mukaan vain vähän palautetta.

”Jotkut ovat toivoneet salille toista juoksumattoa sekä joitakin aiemmassa Kortepohjan kuntosalissa olleita laitteita, mutta muuten ei ole hirveästi kuultu mitään negatiivista”, liikuntapäällikkö kertoo.