Piatolla kuultua klo 11.24: ”Miten täällä on näin täyttä, vaikkei oo yhtään jonoo?” Kuva: Perttu Puranen
Piatolla kuultua klo 11.24: ”Miten täällä on näin täyttä, vaikkei oo yhtään jonoo?” Kuva: Perttu Puranen

Toisinaan tulee ikävä peruskoulua, yliopisto kun ei tunne ruokatunnin käsitettä. Ehtiikö luentojen välissä lounaalle?

Rantauduimme tavallisena torstaina Ilokivelle ja Sonaatin suosituimpiin toimipisteisiin selvittämään, millaisessa ajassa ruokansa saa lautaselle keskipäivän pahimpaan ruuhka-aikaan. Onko tungos kaikkialla samaan aikaan? Missä jonot ovat pisimmät?

 

Ennen tarkastelujakson alkamista kaikissa kohteissa on vielä melko hiljaista. Erot ruokaloiden välillä tulevat kuitenkin nopeasti esille.

Ylistöllä alkaa tapahtua ensimmäisenä: kellon lyödessä 11:20 jonoa ilmestyy hetkessä kuin tyhjästä. Pahimpaan ruuhka-aikaan, puoli kahdeltatoista, tarjotinta saa odotella 11 minuuttia. Ruoan keräämiseen kuluu tämän lisäksi vielä muutama minuutti.

Myös Piatolla kovin ruuhka ajoittuu puoli kahdentoista tuntumaan. Pahimmillaan jonoa on lähes Agoran ulko-oville asti, mutta jonotusaikaa kertyy pisimmilläänkin vain noin kuusi minuuttia. Jono etenee nopeasti kahden ruokalinjaston ja kolmen kassan ansiosta.

Seminaarinmäen Tilialla ja Ilokivellä alkaa tapahtua kahdeltatoista, ja ihmisiä kertyy nopeasti ruuhkaksi asti. Ilokivellä voi pian kahdentoista jälkeen joutua jonottamaan jopa 19 minuuttia. Tilialla pisin jonotusaika jää hieman maltillisempaan 10 minuuttiin.

Ylistöllä ja Piatolla on sen sijaan jo täysin hiljaista. Mitä ihmettä, eikö tämän pitänyt olla ruuhkaisinta lounasaikaa? Onko tämä yleistäkin?

”Ei, ihan joku ihme poikkeus”, kommentoivat ravintola Ylistön työntekijät. Sekä Ylistön että Piaton toimipisteistä kerrotaan, että lounasruuhka ajoittuu tyypillisesti välille 11:30–12:30, mutta varsinaisen ruuhkahuipun ajankohta vaihtelee. Paikalle saapuessa jonoa voi siis olla ruuhkaksi asti tai ei ollenkaan, tuurista riippuen. Huonotuurista ja kiireistä opiskelijaa lohduttavat Piaton lyhyet jonotusajat.

 

Keskipäivän ruuhka ei ole päivän ainoa. Ravintoloista kerrotaan, että toinen suosittu lounasaika sijoittuu kahden tuntumaan.

Lisäksi Tilian aukioloajat mahdollistavat nykyään myös päivällisen syömisen Sonaatin toimipisteessä. Mahdollisuus on otettu hyvin vastaan, ja ruokailijoita saapuu paikalle tasaisesti koko illan ajan. Ruuhkaisia hetkiä on kuitenkin melko vähän, ja tässä vaiheessa päivää useimmilla onkin jo aikaa jonottaa; pitää vaikka kokonainen ruokatunti.

Jonojen pituutta mitattiin laskemalla 10 minuutin välein aika jonoon saapumisesta tarjottimille. Ilokiven mittauksista puuttuu 11:50 tulos. Grafiikka: Arimo Kerkelä
Jonojen pituutta mitattiin laskemalla 10 minuutin välein aika jonoon saapumisesta tarjottimille. Ilokiven mittauksista puuttuu 11:50 tulos. Grafiikka: Arimo Kerkelä

Lue lisää:

2 ja 60, kiitos! (6.3.2014)