Miguel del Castillo Negrete, Henni Hietala ja Rauph Ramos toivovat mahdollisimman monen tulevan ainakin katsomaan 28. marraskuuta järjestettävää salibandyturnausta. Myös katsojille on luvassa palkintoja.

Rauph Ramos tuli Suomeen salibandyn takia, Miguel del Castillo Negrete taas ei tiennyt ennen syksyä lajista yhtään mitään. Silti he ovat yhdessä järjestämässä kansainvälistä salibandyturnausta. 

You can read this article also in English here.

Kun meksikolainen Miguel del Castillo Negrete tänä syksynä näki salibandypallon ensimmäistä kertaa elämässään, hän ei tiennyt mitä ajatella. Hän ei pystynyt edes ymmärtämään, mitä salibandyn englanninkielinen nimi floorball oikein tarkoitti.

”Miten vain, että miten lattiaa voi pelata”, mies nauraa.

Liikuntatieteiden maisteriopiskelija del Castillo Negrete tuli Suomeen viime elokuussa.  Hän opiskelee kaksi vuotta kestävässä Sport Management -ohjelmassa, johon kuuluu myös urheilutapahtuman järjestämiseen liittyvä kurssi.

Tänä vuonna kurssille ilmoittautui parikymmentä opiskelijaa, joukossa niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin opiskelijoita. Laji on tällä kertaa salibandy, ja tapahtuman järjestämisessä yliopisto tekee yhteistyötä jyväskyläläisen salibandyseura Happeen kanssa. Salibandyturnaus pelataan 28. marraskuuta.

 

Kurssin opiskelijoista lähes puolet ei tiennyt salibandysta yhtään mitään ennen ensimmäisiä tapaamisia. Del Castillo Negretekin joutui katsomaan netistä videoita ymmärtääkseen pelin idean.

Del Castillo Negreten opiskelutoveri, filippiiniläinen Rauph Ramos sen sijaan kyllä tiesi, mikä laji salibandy oikein on. Hän tuli Suomeen alun perin juuri salibandyn takia.

”Halusin tehdä maisteriohjelman nimenomaan Suomessa, sillä tämä on yksi suurimmista salibandymaista koko maailmassa”, hän kertoo.

Ramos tutustui salibandyyn vuonna 2010. Filippiiniläisten katulasten kanssa työskennellyt ruotsalainen mies esitteli lajin urheiluseuralle, jonka toiminnassa myös Ramos oli mukana. Muutama vuosi sitten hän alkoi opettaa urheiluseurassa ja yliopistossa koripallon lisäksi salibandya.

”Olisin pienempänä halunnut pelata jääkiekkoa, mutta sen harrastaminen maksaa Filippiineillä todella paljon. Innostuin salibandysta, sillä se muistutti jollain tavalla jääkiekkoa”, Ramos kertoo.

Myös del Castillo Negrete yhdisti salibandyn heti jääkiekkoon: molemmat ovat nopeita lajeja, joita on suhteellisen helppo pelata. Meksikolainen olisikin halunnut pelata Suomeen muutettuaan juuri jääkiekkoa, mutta harrastus mureni miehen olemattomaan luistelutaitoon.

”Onneksi salibandy on lähellä sitä”, hän nauraa.

 

Suomalaisten katsojien lisäksi järjestäjät toivovat ulkomaalaistenkin opiskelijoiden löytävän tiensä katsomoon, vaikka he eivät lajia tuntisikaan. Tällaisia opiskelijoita kun löytyi myös tapahtuman järjestäjistä.

”Tämä ei ole vain liikunnan juttu vaan me toivomme, että myös muilta laitoksilta tultaisiin katsomaan turnausta”, kertoo Moose Cup 2013- nimisen turnauksen markkinointi- ja viestintäryhmän vastaava Henni Hietala.

Kaikki kolme ovat innoissaan tulevasta turnauksesta. Del Castillo Negreten mielestä parasta koko kurssissa on ollut salibandyyn tutustumisen lisäksi toisista kulttuureista tuleviin opiskelijoihin tutustuminen.

”Minua oikeasti jopa hieman harmittaa, ettemme järjestäjinä pääse pelaamaan. Turnauksesta tulee varmasti hieno, Hietala sanoo.

Myös Ramos aikoo ottaa salibandytapahtuman järjestämisestä kaiken irti. Jos lajin parista ei löydy Suomesta töitä, hän aikoo palata takaisin Filippiineille. Siellä hän tahtoisi jatkaa lajin opettamista niin urheiluseuroissa kuin yliopistoissakin.

“Minulle tämä kurssi ja koko maisteriohjelma ovat varsinainen unelmien täyttymys. Haluaisin myös nähdä, miten salibandy levittäytyy ympäri Filippiinejä. Se on toinen unelmani”, Ramos toteaa.

 

Päivitetty 22.11. klo 10.00. Poistettu ilmoittautujamääriin viitannut lause.