Kuva: Perttu Puranen

Listasimme yliopistojen palveluja, joiden olemassaolosta et ehkä vielä tiennyt.

Tabletit: Pääkirjastolta opiskelijat voivat lainata iPadin käyttöönsä kahdeksi viikoksi kerrallaan. Lainattavat tabletit on tarkoitettu ensisijaisesti e-aineistojen käyttöä varten.

Kirjaston lepohuone: Yliopiston pääkirjaston toisessa kerroksessa sijaitsee lepohuone, jonne voi hetkeksi eristäytyä kirjaston hälinältä. Huoneesta löytyy työpöydän lisäksi sänky kurssitehtävien uuvuttamia opiskelijoita varten. Kirjastotyöntekijät avaavat lepotilan lukitun oven pyydettäessä.

Kirjatilaukset: Kirjasto voi pyynnöstä hankkia kokoelmista puuttuvia teoksia. Ainakin opinnäytetöiden tekemiseen opiskelijoiden tarvitsemia teoksia kirjasto hankkii mielellään. Kannattaa siis rohkeasti kysyä, mikäli jotakin kirjaa ei hyllystä löydy.

PressDisplay: Kirjasto tarjoaa opiskelijoille pääsyn PressDisplay-sanomalehtitietokantaan, jossa voi lukea näköislehtiä ympäri maailman. PressDisplayssa voi lukea esimerkiksi päivän The Guardianin tai Los Angeles Timesin – tai vaikka Bhutan Timesin.

VPN-yhteys: Yliopiston verkkoon sidottuihin palveluihin, kuten omiin yliopiston koneilla säilytettäviin tiedostoihin, on mahdollista päästä käsiksi myös etänä. VPN-yhteysohjelmalla voi ottaa yhteyden yliopiston verkkoon myös ulkomailta käsin. Samalla voi kiertää netin aluerajoituksia, ja katsoa vaikka Yle Areenan suomalaisille tarkoitettuja sisältöjä vaihdossa ollessaan.

Kotisivut: Opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä omat kotisivunsa ja laittaa ne yliopiston palvelimen kautta verkkoon esille. Sivujen osoite on muotoa http://users.jyu.fi/~käyttäjätunnus. Sivut voi rakentaa mielensä mukaisiksi, kunhan ne noudattavat yliopiston tietojärjestelmien sääntöjä. Sivuja ei siis saa käyttää kaupalliseen tai poliittiseen tarkoitukseen, ja niiden on oltava tekijänoikeusmääräysten mukaiset.

Oiva-harjoitusohjelma: Psykologian laitos on kehittänyt yhteistyössä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa Oiva-mobiilisovelluksen, joka pyrkii lievittämään opiskelijoiden stressiä sekä parantamaan elämänhallintaa ja hyvinvointia. Oiva sisältää harjoituksia, jotka perustuvat hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiin. Ilmainen harjoitusohjelma on ladattavissa App Storesta sekä Google Play -sovelluskaupasta.

Karttapalvelu: Kampuksen remonttien eksyttämät opiskelijat voivat paikantaa itsensä kartalle yliopiston kampuskarttapalvelun avulla. Osoitteesta navi.jyu.fi löytyvästä palvelusta voi myös etsiä yliopiston opetus- ja työtiloja, joiden sijainnit näytetään rakennusten pohjapiirroksissa.

Liikuntavälineet: Opiskelijat voivat lainata Yliopistoliikunnalta päiväksi kerrallaan välineitä muun muassa jalka- ja pesäpalloon, salibandyyn ja mölkkyyn. Yliopistoliikunnan kautta opiskelijaryhmät voivat varata käyttöönsä Seminaarinmäen U-rakennuksen edessä sijaitsevan Kampuksen kentän. Hiekkakentältä löytyy valmiiksi neljä jalkapallomaalia.

Konnevesi-apuraha: Gradun tai väitöskirjan tekijöillä on ympäri vuoden mahdollisuus hakea täysihoitostipendiä Konnevedelle. Rehtori myöntää apurahan yhden tai kahden viikon mittaiseen retriittiin Konneveden tutkimusasemalla, noin 65 kilometrin päässä Jyväskylästä. Rauhallisessa ympäristössä vietetyn ajan on tarkoitus vauhdittaa tutkielman tekoa.