Räikät rämisivät ja iskulausekyltit kulkivat mukana, kun yliopiston työntekijöiden henkilöstöjärjestöt järjestivät tukimielenilmauksen kampuksella keskiviikkona. Me olemme yliopisto 2.0 -tapahtuma oli tuen ja solidaarisuuden osoitus Helsingin yliopistolle, jossa mentiin lakkoon keskiviikkona.

Päivän aikana Jyväskylän yliopiston lakkopäällikkö Pekka Lumela, Jyväskylän yliopiston tieteentekijöiden (Jytte) puheenjohtaja Mikko Jakonen ja mielenilmauksen osallistujat kiersivät kuudessa eri pisteessä tiedottamassa yliopiston työntekijöitä työtaistelun tuoreimmista käänteistä. Lumelan mukaan kierros oli välttämätön oikean tiedon välittämisen kannalta.

”Tässä vaiheessa on tärkeää saada ihmiset tietoiseksi asioista. Monesta eri lähteestä tulvii tietoa ja työntekijöillä ei välttämättä ole selkeää kuvaa, mitä neuvotteluissa on tapahtunut”, Lumela painottaa.

On siis mahdollista, että maaliskuun puolessa välissä myös Jyväskylän yliopisto sulkee päiväksi ovensa.

Helsingissä päädyttiin toteuttamaan lakkovaroituksen ensimmäinen aalto, kun työnantajajärjestö Sivistystyönantajat hylkäsivät sovittelija Janne Metsämäen esittämän sovitteluehdotuksen tiistaina 27.2. Hylkäystä perusteltiin sillä, ettei ehdotus huomioinut riittävällä tavalla työnantajien tavoitteita ja tilannetta.

Työntekijäpuolella tieto hylkäyksestä otettiin vastaan yllättyneinä, sillä yliopistotyöntekijöiden asioista neuvottelevat Pardia, Juko ja JHL olivat Jakosen mukaan sovitteluehdotuksessa valmiita joustamaan omissa vaatimuksissaan.

”Olimme erittäin äimistyneitä tästä tiedosta. Emme voi hyväksyä tällaista taktiikkaa, jossa me joustamme kovaa linjaa vastaan”,  Jytten Jakonen toteaa.

”Tilanne on ikävä, ja emme halunneet joutua tähän pisteeseen. Vastaamme kuitenkin huutoon, kun tähän on ajauduttu”, lakkopäällikkö Lumela kertoo.

Jos jollakin opiskelijalla osuu tentti lakon kohdalle, niin emme pysty takaamaan, että sen järjestäminen olisi mahdollista.

Jyväskylän yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Mikko Jakonen ja Jyväskylän yliopiston lakkopäällikkö Pekka Lumela tiedottivat yliopiston henkilökuntaa työtaistelusta.

Helsingin yliopistossa toteutettu lakko on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa Suomen historiassa yliopistojen professorit ovat lakossa.

Kyseessä on työntekijäjärjestöjen työtaistelukeinojen ensimmäinen aalto. Lakon piiriin kuuluvien yliopistojen määrä laajenee viikon päästä kuuteen yliopistoon, jos neuvottelut jatkuvat tuloksettomina. Jos toinen lakkopäivä toteutuu, Jyväskylässä järjestetään toinen tukimielenilmaus.

Tiistaina työntekijäjärjestöt antoivat myös kolmannen lakkovaroituksen koskemaan kaikkiaan seitsemää maakunnallista yliopistoa, joihin kuuluu myös Jyväskylän yliopisto. Kyseinen lakko astuu voimaan keskiviikkona 14. maaliskuuta, jos sovintoa ei siihen mennessä synny.

”Saa nähdä, riittääkö kolmaskaan aalto ratkaisun synnyttämiseen”, Lumela pohtii.

On siis mahdollista, että maaliskuun puolessa välissä myös Jyväskylän yliopisto sulkee päiväksi ovensa.

Jytte:n Mikko Jakosen mukaan lakkotilanteen käytännön järjestelyt selviävät myöhemmin, mutta tarkoituksena on, että yliopiston rakennukset olisivat kiinni ja lakkovahdit olisivat käytössä. Pekka Lumelan mukaan Helsingin lakko on mallina siille, mitkä palvelut olisi mahdollista tarjota lakon aikana.

”Jos jollakin opiskelijalla osuu tentti lakon ajalle, niin emme pysty takaamaan, että sen järjestäminen olisi mahdollista”, Lumela ilmoittaa.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallitus otti kantaa keskiviikkona aiheeseen ja toivoo tiedotteessaan työkiistaan pikaista ratkaisua. JYY kannustaa myös opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti keskusteluun palkkaneuvotteluista.

Mielenosoitus keräsi ihmisiä paikalle muun muassa Ruusupuiston aulaan.

Palkkausstrategiat hiertävät neuvotteluissa

  • Yliopistojen työntekijäjärjestöt Pardia, Juko ja JHL sekä työantajajärjestö Sivistystyönantajat ovat käyneet neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta marraskuun alusta lähtien.
  • Yliopistojen työntekijät ovat olleet sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta lähtien. Palkkausstrategiat ovat muodostuneet neuvottelujen kynnyskysymykseksi työnantajapuolella.
  • Ensimmäinen lakko toteutettiin Helsingin yliopistossa 28. helmikuuta, kun Sivistystyönantajat hylkäsivät sovitteluehdotuksen.
  • Lakkojen toinen aalto toteutetaan keskiviikkona 7. maaliskuuta Aalto-yliopistossa, Hankenilla, Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Taideyliopistossa sekä Vaasan yliopistossa, jos uutta sopimusta ei synny.
  • Jyväskylän yliopisto kuuluu kolmanteen aaltoon yhdessä Itä-Suomen yliopiston, Lapin yliopiston, Lappeenrannan teknillinen yliopiston, Oulun yliopiston, Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa. Lakko toteutetaan näissä yliopistoissa keskivikkona 14. maaliskuuta, jos sopua ei synny.

Juttua korjattu to 1.3. klo 10.00: Työntekijäjärjestöistä Juko oli valmis joustamaan neuvotteluissa. Jutussa aiemmin mainittiin kaikkien työntekijäjärjestöjen Pardian, Jukon ja JHL:n olleen valmiita joustamaan.

Juttua korjattu pe 2.3. klo 12.26: Juttua oli korjattu virheellisten tietojen mukaisesti niin, että todettiin vain Jukon olleen valmis joustamaan tes-neuvotteluissa. Alun perin jutussa esitetty väite Pardian ja JHL:n joustovalmiudesta Jukon ohella piti paikkansa.