Yliopistojen henkilöstöjärjestöt JUKO, Pardia ja JHL ovat jättäneet tiistaina 13.2. lakkovaroituksen. Lakko astuu voimaan Helsingin yliopistossa tiistaina 28. helmikuuta, jos neuvotteluissa ei siihen mennessä päästä sopuun.

Yliopistojen henkilöstön palkkaneuvotteluita on käyty jo kahden kuukauden ajan. Työntekijät ovat olleet sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta lähtien. Jyväskylän yliopiston lakkopäällikön Pekka Lumelan mukaan lakkovaroitus annettiin, koska neuvotteluissa ei olla päästy ratkaisevasti eteenpäin.

”Näyttää siltä, että työnantajapuoli ei tule ollenkaan neuvotteluissa vastaan. Lakkovaroituksella toivotaan olevan neuvotteluita edistävä vaikutus. Samalla osoitetaan, että olemme vaatimustemme kanssa tosissaan”, Lumela kertoo.

Henkilöstöjärjestöt painottavat neuvotteluissa, että yliopistoihin kohdistuneiden rahoitusleikkausten ja henkilöstövähennysten jälkeen henkilöstöä on kohdeltava muunakin kuin kulueränä. Järjestöjen näkökulmasta henkilöstön palkkakehitys on ollut negatiivista. Työnantajat puolestaan korostavat valtion rahoitusleikkausten estävän maltillisetkin palkkojen korotukset.

Ensimmäinen lakkovaroitus koskee kohdennetusti Helsingin yliopistoa, jossa lakko toteutaan 28. helmikuuta, jos edeltävään päivään mennessä neuvotteluissa ei olla päästy sopuun. Varoitusten laajentaminen muualle Suomeen on mahdollista, jos tällä varoituksella ei saavuteta haluttuja tuloksia.

”Meillä on käytössä eräänlainen pikku hiljaa etenevä kolmen aallon systeemi. Tämä varoitus on ensimmäinen aalto ja katsomme, millainen vaikutus tällä on neuvotteluihin. Toisessa aallossa varoitus koskee kuutta yliopistoa ja kolmannessa vaiheessa seitsemää yliopistoa. Mikään yksittäinen yliopisto ei kohtuuttomasti kärsi näistä toimista”, Lumela toteaa.

Yliopistosektorilla on annettu lakkovaroitus viimeksi vuonna 2010, jolloin yliopistohenkilöstölle neuvoteltiin ensimmäistä työehtosopimusta.