Ahdistavaa ja koukuttavaa

H.S. Arkko: Totuus palaa – Jouni Mömmön maailma (Like)

Jouni Mömmö (1955-1991) oli joensuulaisen Mana Mana –yhtyeen johtohahmo. Kulttimaineeseen vuosien varrella kohonnut rockbändi ehti maallisen vaelluksensa aikana julkaisemaan ainoastaan yhden albumin ja pari singleä ennen kuin vakavien mielenterveysongelmien kanssa painiskellut Mömmö ajautui yrittämään itsemurhaa ja menehtyi sen jälkeiseen hoitovirheeseen.

H.S. Arkon teos kertoo arvoitukselliseksi jääneestä Mömmöstä. Kirja on sekoitus faktaa ja fiktiota. Rakennusaineina on käytetty lähipiirissä tehtyjä haastatteluja, joiden pohjalta Arkko on muodostanut oman kaunokirjallisia elementtejä kaihtamattoman tulkintansa Mömmön traagisesta elämästä.

Totuus palaa – Jouni Mömmön maailma on ahdistava, mutta samalla koukuttava lukukokemus. Arkko onnistuu tekemään rohkean syväsukelluksen Mömmön päänsisäiseen maailmaan sortumatta kuitenkaan päihdehuuruisen elämäntyylin glorifiointiin tai tarpeettomaan jälkiviisasteluun. Itäsuomalaisesta rockelämästä rakentuva ajankuva on myös kiinnostavaa luettavaa.