Progeyhtye Saimaa tarpoo suossa

Saimaa: Urheilu-Suomi (Etenee Records)

Matti Mikkolan luotsaama progeyhtye Saimaa ei kulje perinteisiä latuja.

Ensin julkaistiin Pepe Willbergin kanssa tehty yhteislevy Pepe & Saimaa. Sitä seurasi omissa sfääreissään jammaava cover-albumi Matka mielen ytimeen. Kolmoslevy Urheilu-Suomi on puolestaan teema-albumi Suomen urheiluhistoriasta. Kyllä, luit oikein.

Urheilu-Suomi kytkeytyy samannimiseen Ylen dokumenttisarjaan, mutta kappaleet eivät ole vain dokumentin taustamusiikkia. Saimaa on hakenut levyn kappaleisiin pontta muun muassa selostussampleista, lausutusta sanasta ja ripauksesta lauluakin.

Vaihtelusta huolimatta kokonaisuus puuduttaa, ja koko levyn kahlaaminen tuntuu paikoin kestävyysurheilulta. Silti Urheilu-Suomen hullua visiota arvostaa, vaikkei sitä jaksaisikaan kuunnella kuin pienissä erissä.

Arimo Kerkelä